KUD Vez
SVI NA SCENI: Članovi Kulturno -umetničkog društva Vez

Kulturno-umetničko društvo Vez iz Renensa kod Lozane koncertom je proslavilo prvih 10 godina postojanja. Na proslavi jubileja slavljenici i domaćini dočekali su veliki broj zvanica i prijatelja iz Lozane, cele Švajcarske i Srbije.

Bili su tu predstavnici brojnih srpskih klubova, humanitarnih organizacija poput HO “Dr Arčibald Rajs” iz Lozane i uspešnih privrednika. U prepunoj sali bilo je više od 500 posetilaca. Program koncerta pripreman je nekoliko meseci, a članovi Veza su vodili računa o svakom detalju.

Glavne organizatorke programa, kao i na prethodnih pet održanih koncerta, bile su Suzana Kostić i Stana Rakić, a uz pomoć upravnog odbora društva realizacija koncerta bila je veoma uspešna. Dobar odabir učesnika i specijalnih gostiju, njihovi nastupi, kao i nastupi svih folklornih ansambala Veza oduševili su publiku u prepunoj sali u Renensu.

ORGANIZATORKE KONCERTA: Suzana Kostić i Stana Rakić

Prvi su na scenu stupili igrači srednjeg ansambla (do 16 godina) i otvorili program Igrama sa Peštera, koreografa Slavice Mihailović. Potom je dugogodišnji prijatelj društva glumac Dejan Cicmilović predstavio KUD Vez, a voditeljka Mari Andre Abramović je na francuskom jeziku predstavila društvo strancima u publici. Ona je pozvala na scenu Karin Klerk, predstavnicu opštinske vlasti u Renensu.

Uvažena gošća je zahvalila publici, igračima i ostalim učesnicima koncerta i tom prilikom pohvalila rad KUD Vez.

– Ovo srpsko udruženje je u prethodnih 10 godina dalo veliki doprinos multikulturalnosti naše opštine i vlasti Renensa će nastaviti da podržavaju KUD Vez – istakla je Karin Klerk.

Usledio je zatim uvod u pesmu “Jovano, Jovanke” koji je na klarinetu izvela mlada članica Veza Jovana Mijailović. Pesmu je nastavio ženski klupski hor pod budnim okom Nine Sofronski, profesorke Muzičke škole u Lozani. Uz pesmu “Jovano, Jovanke” na scenu je izašla veličanstvena Biljana Krstić koja je bila specijalni gost. Uz ovacije publike izvela je još nekoliko pesama, a cela sala je uživala u njenom malom koncertu.

Jovana Mijailović

Zatim je Vez predstavio svoj najmlađi ansambl sa pesmama i Igrama iz Šumadije, koreografa Miloša Simića, umetničkog rukovodioca Danila Šoća i asistentkinje Andree Rakić. Najmlađi su dobili veliki aplauz, a za njima je prvi put na binu kročio veteranski ansambl i izveo Igre iz Levča, koreografa Darka Marića. Posle dve godine pauze zaigrao je i izvođački ansambl. Veoma mlad ansambl koji se sprema za Smotru srpskog folklora Švajcarske izveo je Igre iz Niša, koreografa Darka Marića, kome su asistentkinje u toj koreografiji bile Tamara Petrović i Danijela Jović.

Koncert je završen izlaskom na scenu svih učesnika i velikim vatrometom.

Radost uz rođendansku tortu
BUDUĆNOST KLUBA: Najmlađi igrači
IZAZVALE OVACIJE: Biljana Krstić i ženski hor Veza
PONOSAN NA ČLANSTVO: Dragan Rakić

Etno-melodije

Publiku je melodijama srpske tradicionalne muzike i energijom na bini očarala mlada i talentovana Vera Stolić. Ova studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, na katedri za etnomuzikologiju i etnokoreologiju, osim po etno-pesmama poznata je i po svom radu i zalaganju za očuvanje naše kulturne baštine.

OČARALA GLASOM I ENERGIJOM: Vera Stolić

Ciganski žar

Na sceni se pojavila i Aleksandra Vancevska, mlada naučnica, doktor nauka i bivša igračica Veza. Izvela je solo tačku “Ciganski žar” koju je specijalnim, dimnim efektima dočarao i atraktivnijom učinio Dejan Mihailović.

ATRAKTIVNO: Aleksandra Vancevska

Snaga je u zajedništvu

Dragan Rakić, osnivač i predsednik Veza, koji uspešno vodi ovo društvo od prvog dana, zahvalio je publici što je do poslednjeg mesta ispunila koncertnu salu, a potom i učesnicima, specijalnim gostima, volonterima, donatorima i sponzorima kojih je bilo više od 30 u prethodnih 10 godina.

– Nas u Vezu veže neraskidiva veza i to je snaga našeg društva. Sa ponosom mogu da kažem da u šest folklornih grupa imamo 130 igrača i sve njih volim svim srcem – poručio je Rakić i specijalno se na velikoj podršci zahvalio upravnom odboru društva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here