Kolove uvrede na račun Merkelove

0

Merkelova nije imala pojma: Helmut Kol
 

Knjiga je izazvala pravu zbunjenost i nedoumice u nemačkoj javnosti zbog uvredljivih pasaža koje je dojučerašnji "politički otac" kancelarke Angele Merkel uputio na račun svoje bivše štićenice, ali i drugih ličnosti sa nemačke političke scene.

– Merkelova nije imala pojma… Nije znala pravilno ni da jede nožem i viljuškom. Na državnim ručkovima nije znala kako da se ponaša, tako da sam više puta morao da je opomenem"… Da je od tadašnje ministarke postala šefica vlade, Kola je, kako je priznao biografu Švanu, i samog iznenadilo.

Takođe, njegovo mišljenje o bivšem nemačkom predsedniku Kristijanu Vulfu nije naročito laskavo. "On je veliki izdajnik. Istovremeno je i prava nula… Bio je na Merkelinom parobrodu, sa koga se sada spustio".

Kol je od marta 2001. godine u razgovoru koji je ukupno trajao oko 600 sati, tadašnjem biografu Švanu danima iznosio razne detalje iz svoje bogate političke karijere i života. Međutim, 2009. godine je došlo do konflikta između njih dvojice i od tada se vodi sukob na sudu oko objavljivanja tonskih zapisa.

U njima je bivši kancelar čak doveo u pitanje i suštinu demokratskog pokreta u bivšoj Nemačkoj Demokratskoj Republici. Po njemu su ekonomske slabosti istočnog bloka dovele do ujedinjenja Nemačke, a ne revolucionarni talas. "Potpuno je pogrešno da se veruje kao da je Sveti duh prošao kroz ulice Lajpciga i promenio svet", priznao je Kol.

Kako pišu nemački mediji, bivši kancelar je najavio da će preduzeti pravne korake protiv objavljene knjige.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here