Komandant NATO: Rusija pomera granice ka Zapadu

0

Ukrajinci ne znaju više gde im je istočna granica, pod kontrolom je drže Rusi
 

Bridlav je rekao da Rusija razmatra planove za postavljenje na Krim vazdušnih snaga s mogućnošću taktičkog nuklearnog oružja, a da je Zapad zbog delovanja Moskve primoran da poveća svoje vojne kapacitete. On je dodao da zasad nema naznaka da Rusija postavlja taktičko nuklearno oružje na Krim.

 

"Ono što je Rusija uradila na Krimu i u istočnoj Ukrajini zvaćemo hibridnim ratom", rekao je Bridlav novinarima u Pentagonu.

 

On je dodao da je Moskva izvršila vojni, politički i ekonomski pritisak na Ukrajinu, podrila njene granice i pomerila liniju demarkacije dalje na zapad.

 

"Primetili smo generalni trend ka utvrđivanju te linije demarkacije i znatno omekšavanje prave ukrajisnko-ruske granice", rekao je Bridlav dodajući da SAD i savezničke zemlje menjaju svoj pristup Rusiji pošto Moskvu više ne smatraju partnerom.

 

On je rekao da 250 do 300 ruskih vojnika obučava proruske separatiste, da se u Rusiji uz granicu s Ukrajinom nalaze jedinice sedam bataljona, kao i da su se te trupe približile granici s održavanjem izbora u proruskim oblastima u Ukrajini.

 

Bridlav je dodao da granicu redovno prelaze ruski vojni kamioni, među kojima je jedan koji je ušao u nedelju kada su održani izbori u regionima Donjeck i Lugansk.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here