EPA-EFE/Alexey Nikolsky
Krimski most

Komandant nemačke Ratne mornarice, viceadmmiral Kaj-Ahim Šenbah smatra da se Krim nikada neće vratiti u sastav Ukrajine.

„Poluostrva Krim nema, nikada se neće vratiti ( u sastav Ukrajine)… To je činjenica“, rekao je Šenbah, kometarišući situaciju u Ukrajini tokom konferencije indijskog instituta za odbrambena istraživanja „Manohar Parikar“.

Govoreći o zemljama koje žele da uđu u NATO, viceadmiral je istakao da Gruzija ispunjava kriterijume za ulazak u Alijansu, ali da je njeno članstvo „nerazumno“.

Nakon toga se oglasilo Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine koje zahteva od Vlade Nemačke da javno demantuje izjavu komandanta Ratne mornarice „koja potkopava suverenitet, teritorijalni integritet Ukrajine i napore usmerene na deeskalaciju situacije u Evropi“.

„Smatramo da su kategorički neprihvatljive izjave komandanta Ratne mornarice Nemačke Kaj-Ahima Šenbaha. Poluostrvo Krim može biti izgubljeno samo u uobrazilji nemačkog viceadmirala. Krim će se sigurno vratiti zahvaljujući istrajnim naporima Ukrajine i njenih partnera“, napisao je portparol MIP Ukrajine Oleg Nikolenko na Fejsbuku.

Podsetimo, Krim je ušao u sastav Rusije nakon referenduma o poluostrvu 2014. godine koji je održan nakon državnog prevrata u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here