EPA/MARTIN DIVISEK
Bedžet Pacoli

Još uvek aktuelni kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli uputio je „preteće“ pismo svim ambasadorima stranih zemalja u Prištini, piše Koha.

Kako prenosi taj prištinski list, u Pacolijevom pismu je navedeno da će se smatrati kršenjem njihove službene dužnosti ako se budu pridržavali uputstva Generalnog direktorata Ministarstva spoljnih poslova, a prema kom diplomatske misije ne bi trebalo da prihvate one službenike koje je Pacoli nezakonito delegirao.

Generalni direktorat Ministarstva inostranih poslova Kosova je pre toga „proglasio rat“ vršiocu dužnosti ministra, to jest Pacoliju zahtevajući od ambasada i drugih diplomatskih predstavništava da ne prihvate politička imenovanja koje je Pacoli navodno nezakonito delegirao.

Na osnovu pisma, sva nedavna imenovanjima u diplomatskim misijama koji nemaju diplomatske činove „ne mogu da budu akreditovani kao diplomate Republike Kosovo u zemlji domaćinu“ i da „isti ne mogu i ne smeju da stupe u državne obaveze kao tehničko osoblje“.

Na ovo pismo je juče, kako piše Koha ditore, reagovao Pacoli, koji je i poslao pismo kosovskim ambasadorima u kojima ističe da će se smatrati „kršenjem službene dužnosti“ ako se budu pridržavali uputstva Generalnog direktorata Ministarstva spoljnih poslova.

Koha ditore i drugi prištinski mediji naširoko su pisali o nezakonitim imenovanjima nekoliko ambasadora, generalnih konzula i konzula u vreme kada je Vlada Kosova bila u ostavci i kada ta imenovanja nisu prošla zakonom propisanu proceduru.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime