Tanjug/AP
Nemačka policija

Nemački političari izrazili su zgražavanje zbog islamističkih protesta, održanih tokom vikenda u Hamburgu, na kojima se, uz isticanje antisemitskih parola, tražilo i uvođenje kalifata, a time i šerijatskog prava u Nemačkoj.

– Potpuno je jasno da protiv ovih islamističkih aktivnosti država mora nastupiti svim sredstvima koje jedna pravna država ima na raspolaganju – rekao je nemački kancelar Olaf Šolc, reagujući na islamističke proteste održane proteklog vikenda u Hamburgu.

Šolc je rekao da vlasti sada moraju ispitati konkretne krivično relevantne mere kako bi bili kažnjeni oni koji su prekršili zakone i protivili se ustavnom poretku Nemačke.

I ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer rekla je, osvrćući se na okupljanje u Hamburgu, kako moraju postojati „jasne crvene linije“ uprkos pravu na okupljanje i iznošenje mišljenja.

– Nije dozvoljeno veličanje terorizma Hamasa, nisu dozvoljeni povici mržnje protiv Jevreja, nije dozvoljeno nasilje. U slučaju ovakvih krivičnih dela policija mora odlučno da reaguje – rekla je Fejzer.

U subotu je u Hamburgu održan protest na kojem su demostranti Nemačku nazvali „diktaturom vrednosti“ i nosili transparente sa natpisima kao što je „Kalifat je rešenje“.

Protest je organizovala grupa Muslim Interaktiv, koju Kabinet za zaštitu ustavnog poretka smatra ekstremističkim pokretom.

Ministar pravosuđa Marko Bušman je ukazao na to da bi onima koji ne priznaju ustavni poredak Nemačke trebalo da bude uskraćeno pravo boravka u Nemačkoj.

– Onaj kojem je draži kalifat od ustavno-pravne države, taj slobodno može da se iseli – poručio je Bušman.

Direktor policijske uprave Hamburg Frank Šnabel odbranio se od optužbi da je došlo do propusta kada je dozvoljena subotnja povorka islamista.

– Naš Ustav, kada je u pitanju pravo okupljanja i iznošenja mišljenja, dozvoljava proteste ekstremista – rekao je Šnabel.

Vlasti u Hamburgu trenutno ispituju da li je moguće krivično goniti slogan „Kalifat je rešenje“, s obzirom na to da se istovremeno radi i o pozivu na uvođenje šerijatskog prava, koje se kosi s ljudskim pravima.

6 COMMENTS

  1. Kasno je vec Nemci tako vam i treba nebi bilo lose da i SE ve Albance sa Kosova preselote u Berlin.

  2. Nijemci slusajte sta vam ja kazem. To sto su Srbi dozivjeli na Kosovu,ista sudbina ceka i vas,ne sutra i ne prekosutra ali u doglednoj buducnosti.

  3. Vreme je da vidite sta se desavalo na Kosovu, to vas isto ceka, malo da mecka igra ispred vasih vrata.

  4. Боже☦️Помози
    Сретно са новом државом у немачкој
    Калифат исламски
    Има 5.000.000 само Турака
    И онда сви арапи заједно.
    Подржавам
    Браво
    То германи заслужују.
    Имају такву политику.
    👍🏻

  5. SRBIJA JE KONAČNO NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here