Privatna arhiva
Gastarbajteri prošle godine šest puta izveli predstavu "Svekrva udaje snaju"

Pozorišna trupa Gastarbajteri iz Beča, koja je aktivna od marta 2018. godine, završila je uspešno prošlu godinu i članovi već čekaju da počnu rad na novim projektima u 2022.

Milinko Ametović Beganović, predsednik udruženja i glumac nada se da će uskoro mere biti ublažene i da će Gastarbajteri ponovo moći da se druže sa svojom publikom uživo. On žali što trenutno zbog 2G pravila koja trenutno važe u Beču, nije moguće početi probe.

U prošloj godini, koja je bila obeležena brojnim epidemiološkim zatvaranjima i strogim korona merama Gastarbajteri su šest puta izveli predstavu “Svekrva udaje snaju”.

Tekst je napisao, predstavu režirao i u njoj igrao Ametović Beganović. Uz njega su uloge tumačili: Doris Tamasi kao snaja, Zvjezdana Popović kao prija, Branislav Floranović kao Zoran, Slobodanka Knežević kao Milunka, Zorica Đuđić kao Lidija i Milinko kao Milan.

– Predstava se izvodila od septembra do decembra u pozorištu Spektakl uz strogo poštovanje svih epidemioloških mera koje su se menjale neprestano. Za svako izvođenje su važile druge mere, a mi smo pratili sva uputstva koja smo dobijali od pozorišta u kojem smo nastupali. Ova predstava je uspela publici da prenese poruku da tek kada nešto izgubimo, shvatimo šta smo imali – ukazuje Ametović Beganović.

On smatra da kroz komediju neke poruke najbolje stignu do ljudi.

– Moja ideja je bila da na svim izvođenjima ulaz bude besplatan i da omogućimo svima dolazak, da motivišemo ljude da ponovo dođu u pozorište. Da nam dođu i neki ljudi koji za to inače nemaju finansijske mogućnosti. Grad Beč nas je podržao u toj ideji i uspeli smo zaista da zainteresujemo i one koje pozorište nije do tada zanimalo – navodi naš sagovornik.

Na poslednju predstavu u prošloj godini došlo je i desetak studenata, koji su bili oduševljeni činjenicom da postoji naše pozorište u Beču.

– Na naše pozitivno iznenađenje imali smo mnogo mladih u publici na svim izvođenjima – ne krije zadovoljstvo Ametović Beganović.

Svi zdravi

– Uspeli smo da zadržimo isti ansambl četiri meseca, što je zaista bilo neočekivano u eri pandemije da se niko nije razboleo niti odustao – dodao je on.

SNIMANjE OBUSTAVLjENO: Do sada urađeno 20 epizoda serije

Kuća nije tesna

– Obustavili smo i snimanje naše serije “Kuća nije tesna” koju naša publika prati preko Jutjub kanala. Imamo u planu i novu predstavu ali trenutno se više fokusiramo na seriju zbog epidemije koja nažalost još traje. Već osam meseci snimamo seriju “Kuća nije tesna” i tu se zaista prikazuje život jedne naše porodice koja živi u Beču na jedan veoma komičan način – navodi Ametović Beganović.

On dodaje da su snimanja nekada bila veoma naporna i trajala po skoro ceo dan.

– Snimalo se nekada i po tri do četiri dana sedmično. Naši glumci su veoma talentovani, a ujedno i strpljivi, tako da je sve veoma dobro ispalo. Do sada imamo snimljenih 20 epizoda po 25 minuta.