Promo

Velika tuga vladala u sali bioskopa Roda Cineplex u kojoj je danas održana komemoracija povodom smrti Zorana Cvetanovića, osnivača i vlasnika distributerske kuće Art Vista, kojoj je prisustvovala porodica, kao i veliki broj prijatelja, poslovnih partnera i filmskih radnika.

Komemoracija je počela minutom ćutanja, potom su se prisutnima obratili Zoranovi najbliži saradnici. Od njega se ovom prilikom oprostio se i glumac i producent Dragan Bjelogrlić. Bjela se prisetio leta 1998. kada je na istom mestu, prisustvovao otvaranju bioskopa.

„Posle pretvaranja lokalnog mesnog komiteta u bioskop Roda, Zoran Cvetanović je rešio da napravi i bioskop na otvorenom, bioskopsku baštu, prvu takve vrste na Banovom Brdu. Dok su se širom Srbije bioskopi pretvarali u kafane, kockarnice, kladionice i bordele, dok je Beograd film slavno propadao i zatvarao sale, Zoki je rešio da sanja svoj san. Da pravi bioskope. Zoki je otvorio svoju bioskopsku baštu projekcijom filma „Rane”. Došli smo svi. Cela ekipa. Veče je bilo tmurno, kao i cela 98…kao i devedesete…bašta je bila poluprazna… Zoki se nervirao… a to je, u stvari, bilo jedno divno veče koje nam je u život donelo još jednog čoveka spremnog da živi svoje snove, još jednog ludaka zaraženog celuloidnom trakom…Te večeri srpski film je dobio značajno pojačanje a da toga niko nije bio svestan…Osim možda Zorana, koji je nije bio spreman da odustane od svog sna…”, kazao je Bjelogrić i podsetio sve pristne da smo u narednih dvadeset godina mogli da vidimo životnu priču koja je podsećala na „Zlatno doba Holivuda”.

– Gledali smo kako od drvenih stolica u renoviranoj mesnoj zajednici nastaje najveći domaći lanac sinepleksa u Srbiji. Kako se srpskom dovitljivošću, putem mobilnih projektora, prave bioskopi tamo gde ih nema i gde su ih svi davno zaboravili. Gledali smo Zokija kako tvrdoglavo uspeva…uprkos svemu. Prošle jeseni na premijeri filma „Južni vetar”, u kojem je Zoki bio koproducent, podsetio sam ga ne ono veče otvaranja bioskopske bašte Roda. Popili smo piće za zajedničke početke. Bio je to, na žalost, jedan od naših poslednjih razgovora”, kazao je Bjela, naglasivši da je Zoran bio veliki poznavalac filma. „Voleo je domaći film i bio njegova najveća podrška od svih distributera i prikazivača. Znam da je otišao rano i da je mogao još mnogo toga da nam da…ali znam i da je jedan od retkih koji je uspeo da odsanja svoj san… – rekao je Bjela u svom obraćanju.

Od Cvetanovića se oprostio i Nebojša Nele Garić, producent serije i filmova „Vojna akademija”, podsećajaći da je Zoran uspeo da svojom energijom i etntuzijazmom obnovi bioskopsku mrežu u Srbiji i što je verovatno najvažnije podigne svest kod publike o značaju srpskog filma.

– Uvek je bio aktivan i koristan sa svojim idejama, predlozima i savetima u svemu gde je bio angažovan. Umeo je da podeli radost tudjeg uspeha, da podrži svaki domaći film i na kraju mu se to vratilo sa filmom “Južni vetar.” Profesionalni, etički, ljudski…. Kada se svi ti stubovi života susretnu u jednom čoveku njega sa ponosom nazovemo prijateljem. Dragi prijatelju, nedostajaces nam svima da delimo nove radosti tvoje ART VISTE i njenih budućih filmova. Neka te nosi “Južni vetar” i čuva “Vojna Akademija – rekao je Garić u svom obraćanju.

Zoran Cvetanović je rođen 1958. godine, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1983 godine. Od 1986. do 1996. radio je u JUGOSLAVIJA FILM-u na poziciji komercijalnog direktora zaduženog za svetsku prodaju domaćih filmova, uvoz stranih filmova i promociju domaćih filmova na stranim festivalima. 1996. godine osniva priovatno preduzeće ART VISTA za filmsku produkciju, distribuciju i prikazivanje filmova, koje u svom sastavu ima bioskope RODA CINEPLEX u Beogradu i ARENA CINEPLEX u Novom Sadu, kao i MOBIL 3D CINEMA, mrežu pokretnih digitalnih bioskopa koja prikazuje najveće domaće i svetske hitove u 3D i 2D tehnologiji Kao kruna uspeha, 2018. godine je osnovana zajednička kompanija sa austrijskim lancem bioskopa CINEPLEXX INTERNATIONAL u Novom Sadu, u okviru koje radi najmoderniji bioskop u Srbiji i regionu, Cineplexx Promenada. Na polju filmske distribucije mnogi najuspešniji filmovi domaće produkcije su put do gledalaca našli zahvaljujući u distribuciji Art Viste. Kao koproducent filma JUŽNI VETAR ostvaruje uspeh kakav nije viđen poslednjih 20 godina kod nas.

Zoran Cvetanović je sahranjen danas na centralnom groblju.

Iza sebe je ostavio suprugu Jugoslavu i ćerku Mašu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here