EPA/Maxim Shipenkov
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da Srbiji nisu potrebne ničije vojne baze zvučala je prilično suzdržano i doživljena je kao njegova namera da, s jedne strane, ne forsira temu ruske vojne baze, a da sa druge ne kvari odnose sa Moskvom, ocenjuje moskovski dnevnik “Komersant”.

Dnevnik dodaje da je Vučić time razjasnio pitanje koje je zabrinjavalo mnoge u Srbiji i inostranstvu – da li će Rusija napraviti sopstvenu vojnu bazu na teritoriji Srbije. O postojanju ovakvih planova u Srbiji se razgovaralo posle izjave ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka koju je dao početkom prošle nedelje, podseća list.

Izjava ambasadora podigla je veliku buku u Srbiji. Mnogi srpski mediji i stručnjaci odmah su zamerili Rusiji da “širenjem informacija o ruskoj vojnoj bazi namerno podriva interese Srbije u trenutku kada je pod velikom pažnjom Zapada u vezi sa formiranjem nove vlade i odluka o pridruživanju sankcijama protiv Rusije”, dodaje list.

Izvori “Komersanta” u Beogradu, koji su, kako navodi, upoznati sa stavom srpskih vlasti, oprezne izjave predsednika objašnjavaju nedavnom intenziviranom vojnom saradnjom Srbije i SAD, pre svega u vojnoj bazi Jug kod Bujanovca na jugu zemlje.

Zanimljivo je da je izjava ruskog ambasadora, koja je podigla toliku buku u Srbiji, usledila samo nedelju dana posle izjave predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka o politici zvaničnog Beograda, piše list i citira izjavu Aleksandra Lukašenka da bi Srbija želela da sedi na tri stolice – EU, SAD, Rusija, ali da “to više neće moći”.

“U Srbiji su ove reči gotovo jednoglasno ocenjene kao poziv Beogradu da stane na stranu Moskve u aktuelnoj geopolitičkoj konfrontaciji, koji je ona uputila preko svog beloruskog saveznika”, piše “Komersant”.

List navodi reči spoljnopolitičkog eksperta, bivšeg ambasadora u Belorusiji Srećka Đukića da su vlasti Srbije odavno trebalo da shvate da ne mogu dugo da sede na tri stolice i da vode nojevu politiku zabijanja glave u pesak, jer to neće uspeti ni na jednoj strani.

“Ipak, Đukić smatra da je u narednim mesecima malo verovatno da će kardinalne promene u takvoj politici Beograda biti stvarne – sve dok stolice ne počnu da se razmiču”, dodaje “Komersant”.

3 COMMENTS

  1. Pa dobro i kaze covek: dosta je deklarativnog opredeljenja – daj bre nesto konretno Vucicu
    Ruska vojna baza u Srbiji bi bila ravnoteza US bazama oko Srbije i Rusije

  2. Ljudi su zaboravili da Amerikanci vec imaju vojnu bazu na Srpskoj teritoriji. Zove se Bondstil. Zbog te baze su bombardivali Srbiju 79 dana (Milosevic je u Novembru 1998 dobio ultimatum u Beogradu u pregovorima sa generalom Klarkom i Ricard Holbrukom).
    Rusi nas u svakom slucaju nece ni ucenjivati niti bombardovati ako nedobiju bazu u Srbiji.

  3. Tako je Miroslave ,
    Slažem se ,
    Ja ne vidim problem ako se bez saglasnosti Srbije podigne američka baza Bonsdil na srpskoj teritoriji,
    Ja se slažem da bude ruska🇷🇺Najveća baza u evropi u gradu Nišu 🇷🇸☦️🇷🇺
    Ako zapad ima problem sa tim onda neka se odmah Bonsdil rasformira neka idu kući,
    To je jedina opcija za Srbiju🇷🇸☦️🇷🇺
    Bože☦️Pravde🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here