EPA

Evropa se suočava sa ogromnim rizikom od terorističkih napada tokom predstojećih božićnih praznika, kao posledicom rata između Izraela i Hamasa, upozorila je danas komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

– Uz rat između Izraela i Hamasa i polarizaciju koju on izaziva u našem društvu i uz predstojeću sezonu praznika, postoji ogroman rizik od terorističkih napada u Evropskoj uniji – rekla je Johansonova novinarima u Briselu, gde su se okupili ministri unutrašnjih poslova EU.

Johansonova je rekla da će Evropska komisija obezbediti dodatnih 30 miliona evra za jačanje bezbednosti u ranjivim oblastima, posebno u verskim objektima.

Ona je upozorila na rizik od terorističkih napada u vreme kada se istražuje napad u blizini Ajfelove kule u Parizu, u kojem je jedan turista ubijen, a dve osobe ranjene, i u vreme kada se preispituje mentalno zdravlje osumnjičenog, koji se zakleo na vernost ekstremističkoj organizaciji DAEŠ (tzv. Islamska država).

– Nedavno smo videli u Parizu, nažalost, videli smo to i ranije – navela je Johansonova.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer rekla je da napad u Parizu pokazuje koliko je akutna i ozbiljna pretnja koju trenutno predstavlja islamistički terorizam u EU i uputila saučešće Francuskoj.

– Rat u Gazi i teror Hamasa pogoršavaju ovu situaciju – navela je Fezerova obraćajući se novinarima.

Ona je dodala da je razgovarala o rizicima sa ministrima unutrašnjih poslova Austrije, Belgije, Francuske, Španije i Švedske.

– Naše bezbednosne agencije veoma blisko sarađuju. Moramo posebno pažljivo da sada pratimo islamističke pretnje i preduzmemo akciju protiv islamističke propagande zajedno sa susednim zemljama – poručila je ona, preneo je Tanjug.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here