Tanjug
Foto: Arhiva

Predsednik Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Darko Laketić izjavio je da je u saradnji sa Institutom „Batut“ urađeno naučno-medicinsko istraživanje koje je pokazalo da je postojao toksin koji je decu od pete do devete godine učinio podložnijom na nastanak malignih bolesti. 

Laketić je za „Novosti“ objasnio da je istraživanje sprovedeno na generaciji dece rođenoj nakon NATO bombardovanja jer je bilo moguće isključiti sve faktore rizika, što nije moguće kada se ispituje starije stanovništvo.

– Kao ispitivanu grupu smo uzeli decu jer tu ne postoje faktori rizika i samo istraživanje zato ima veliku naučnu vrednost – ukazao je Laketić.

On dodaje da će u narednoj fazi istraživanja Komisija pokušati da identifikuje o kom toksinu je reč.

– Od trenutka izlaganja toksinu do manifestacije bolesti potrebno je da prođe neko vreme. Za maligne bolesti krvi treba oko osam godina, a za solidne tumore od 14 do 18 godina. Imamo dvoljnu vremensku distancu da uradimo istraživanje – kazao je Laketić.

Podseća da je NATO agresija izvršena protivpravno, bez saglasnosti Saveta bezbednosti.

Zbog toga, dodaje, Srbija ima pravo da traži pomoć u lečenju, prevenciji, sanaciji životne sredine pre svega od zapadnih zemalja.

List navodi da će prvi preliminarni izveštaj o posledicama bombardovanja biti objavljen 2020. godine.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime