Komšić: Dosta smo se svađali, hajde da budemo pravi prijatelji

Vestionline, Tanjug
EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Željko Komšić

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas u Beogradu da je vreme da zemlje regiona otvorena pitanja rešavaju kao dobri susedi.

– Moja namera je da danas u Beogradu kažem da mi u BiH i Srbiji moramo zasukati rukave i rešiti otvorena pitanja koja opterećuju odnose dve države, kao što su pitanje granice i pitanje iskorišćavanja hidropotencijala reke Drine – rekao je Komšić na panelu „Evropska unija, Zapadni Balkan i regionalna saradnja u okviru sesije „Diplomatski dijalog“ u Beogradu.

On je istakao da je vreme da „dobri susedi reše to“ i da je važno da se „vratimo dijalogu“ i podržimo jedni druge te da je povezivanje ljudi prioritet.

– Dosta smo se svađali. Ne treba nam predsednik druge zemlje, ma koliko ona bila prijateljska, da rešava neke stvari. To mi treba da rešavamo između sebe. Hajde da skupimo hrabrosti da otvoreno govorimo o nekim stvarima, dajte da podržimo jedni druge. Da budemo pravi prijatelji. Dosta smo se svađali – rekao je Komšić.

Kako je dodao, ima mesta za dobre odnose ako se hoće, zbog nas samih.

– Hoćemo li uspeti, videćemo. Ja sam na to spreman bez obzira na teške reči koje su nekada pale, koje sam i ja izgovorio, a koje su i meni upućene – naveo je Komšić.

Govoreći o regionalnoj saradnji, on je rekao da to od nas traži EU, ali ali da region to ne treba da radi kako bi se nekome dokazali, već zbog nas samih i lakšeg života građana.

– Ako će kamen temeljac koji sutra polažemo biti jedna nova era u boljim odnosima, onda je to velika stvar – naglasio je Komšić.

Govoreći o proširenju EU, Komšić je rekao da je za Evropsku uniju proširenje na Zapadni Balkan i dalje je strateško opređeljenje, ali nije i prioritet i da Evropa ima neke druge prioritete.

Pred nas na Zapadnom Balkanu, rekao je, stavljeni su zadaci koje treba da ispunimo kako bismo ubrzali svoj evropski put.

Što se tiče BiH, ona nije dobila kandidatski status, već Mišljenje EK koje je, kako je ocenio, istorijski dokument gde je navedeno šta treba zemlja da uradi da bi bila ozbiljan kandidat za članstvo u EU.

5 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime