EPA/Andrej Čukić
Željko Komšić

Bosnjački i hrvatski član Predsedništva BiH, izabran glasovima Bošnjaka, Šefik Džaferović i Željko Komšić, o navodnom slovenačkom non-pejperu koji predviđa raspad BiH i promene granica u regionu, poručuju da neće dozvoliti da se atakuje na teritoriju te države, njenu nezavisnost i integritet.

I dok Komšić, koji je pokrenuo celu priču obelovadivanjem pitanja koje je članovima Predsedništva BiH u martu postavio slovenački predsednik Borut Pahor o mogućem mirnom razlazu, kaže da ta tema nije nova, Džaferović tvrdi da sve to BiH, region i Evropu vodi u rat.

– To je potpuno jasno. Mi nećemo dozvoliti ni po koju cenu da se atakuje na teritorijalni integritet BiH, na njenu nezavisnost i suverentitet. Toga moraju biti svesni svi. Oni koji to žele i rade na tome, uvlače i Bosnu i Hercegovinu i region i Evropu u rat. Mislim da to nikome ne odgovara – naveo je Džaferović.

Kazao je da BiH traži od evropskih institucija i NATO da im pomognu.

– Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu BiH, koju volimo i cenimo – rekao je i svim, kako je rekao, retrogradnim snagama u BiH i okruženju, Evropi i svetu da je “istorija učiteljica života” iz koje konačno treba nešto da nauče.

– Carevine su dolazile, propadale i odlazile, a BiH je ostajala i opstajala. BiH je sačuvala svoju celovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile atakovale na BiH, u najtežem periodu svoje istorije zahvaljujući Armiji RBiH čiju godišnjicu danas obeležavamo – rekao je Džaferović.

Dodao je da BiH neće moći da uradi niko ništa dok je onih koji je vole i poštuju.

Sada bi, naveo je Džaferović, “neki kartografi da odvajaju delove BiH u kojima je izvršen genocid i masovni zločini”.

– Oni bi da nagrađuju one koji su to uradili. To je anticivilizacijski i varvarski. To ne može proći, toga moraju biti svesni svi – poručio je i dodao da će BiH institucije odgovoriti onako kako budu u stanju da odgovore.

Rekao je i da ne zna odakle su došli aktuelni non-pejperi, ali da će učiniti sve da tu stvar raskrinkaju.

– Oni koji stoje iza ovoga, ko god to bio, oni su neprijatelji BiH – rekao je i dodao da smatra da ovo ne radi Evropa, već radikalni i retrogradni krugovi u Evropi.

Komšić je rekao da ideja iz navodnog slovenačkog non-pejpera nije nepoznata, da je BiH nuđena i pre rata, kao i da se ovo danas što se rađa iz te ideje je, kako kaže, danas nažalost na vlasti u pojedinim evropskim zemljama, a u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom.

– Ovo nisu nove stvari, ali da ranije nisu imale ovu formu i političko zaleđe – rekao je Komšić i dodao da je “sve to pripremano” i “samo Bog zna šta će sve izaći u narednim danima” vezano za ovu priču.

3 KOMENTARA

  1. Реално гледано, најбоље би било да се три народа у БиХ мирно и коректно разиђу. Nе може се живјети на миран и достојанствен начин ако си стално да удару већине грађана да си агресор, да си злочинац, да немаш могућности да без проблема пишеш на ћирилици сл. да ти намећу лажну историју, да не смијеш поменути јавно и гласно на свим дијеловима БиХ српске величине: Милоша, Лазара, Његоша, Карађорђа, Дражу, Младића, Караџића и сл. Ово је прилика да Бошњаци, први пут у историји босанских муслимана, добију своју самосталну државу о којој сањају. ”Потпиши Алија да је ко авлија”. Једни поред других, без свађе у миру то је најбоље.

  2. Pa vi Bosanci ste jedini koji viču RAT. Čim vam se nešto ne svidja… RAT
    A kad taj rat bude krenuo, vi ste prvi koji će kukati

  3. “nećemo dozvoliti…” Ко вас је терао да тражите кавгу са Србима. Ово није био ни први а ни задњи пут да сте добили батине.

  4. Razlaz za sva vremena! Svako na svoju stranu! Srbi da zive u svoje! Bez bratstva i jedinstva! Nema toga vise! I nema vise kad god neko ima problema eto ga u Srbiju! Samo sto dalje! Dosta je bilo!

  5. Napravili ste i devedesetih upravo vi i vas Alija taj rat. Sad ponovo uzvikujete rat. Jesteli se upitali sta ce biti posle rata. Isto bi bilo kao i sada, Srbi vise nikada nece sa vama. Nista se nemoze postici silom a niti Srbe zajedno u vasu drzavu. Srbi su slobodni a ta sloboda zove se Republika Srpska.

  6. Isto kao sto nisu dozvolili rat 92. I onda su slusali i verovali zapadu. Izetbegovic ce pre da se dogovara sa Holbrukovim nasledicima
    nego sa komsijama.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime