Predsedništvo Srbije
Željko Komšić

Činjenica da je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić uputio navodnu instrukciju Predsedništva BiH diplomatsko-konzularnoj mreži u vezi postupanja sa krizom u Ukrajini, a bez saglasnosti druga dva člana i odluke Predsedništva, predstavlja direktan pokušaj državnog udara u BiH, smatra Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Kovačević je ocenio da je to najgrublje kršenje Poslovnika Predsedništva BiH, Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma.

On ističe da, kada se uzme u obzir to da je “Komšiću u svemu tome asistirao kadar Bakira Izetbegovića i opozicije, na čelu sa Mirkom Šarovićem”, onda je “jasno na koji način se sprovodi kompletna zavera protiv Ustava, Dejtona, srpskog i hrvatskog naroda i Republike Srpske”.

– Ministarstvo inostranih poslova koje vodi Bisera Turković (SDA) prosledilo je takvu instrukciju, koja ne može da bude instrukcija Predsedništa BiH, a taj dopis je potpisao jedini pomoćnik Turkovićeve iz reda Srba, a to je Ljubo Grković, koji dolazi iz SDS – tvrdi Kovačević za RTRS.

Kovačević ističe da Srpska dugo insistirala na tome da se reši problem, da u MIP ne postoji nijedan pomoćnik koji dolazi iz reda srpskog naroda.

– Turkovićeva je u saradnji sa Šarovićem postavila Grkovića i jasno rekla svima u Ministarstvu da sve buduće konsultacije koje se tiču srpskog kadra moraju da obavljaju sa Šarovićem. To je nedopustivo – smatra on i dodaje:

– Ono što mi instistiramo je da se poštuje Dejtonski sporazum i da se poštuje Ustav BiH. Mi nismo rekli šta treba da bude stav u vezi sa situacijom u Ukrajini, ali smo rekli da BiH treba da ima stav kao što ga imaju i druge zemlje – smatra Kovačević.

On naglašava da stav u oblasti spoljne politike može da kreira samo Predsedništvo BiH, uz saglasnost sva tri člana.

– S obzirom na to da se tako nešto nije dogodilo, BiH je jedina zemlja u Evropi koja nema stav u vezi sa situacijom u Ukrajini – istakao je Kovačević.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here