Tanjug/AP
Željko Komšić

Kao što se i očekivalo, Željko Komšić, predsedavajući Predsedništva BiH, na 76. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, stanje u BiH predstavio je poprilično dramatičnim, istovremeno okrivljujući susedne zemlje da rade na destabilizaciji i da žele deo teritorije Bosne i Hercegovine

Nekoliko puta tokom govora, Komšić je rekao da se kroz diplomatske aktivnosti raznih aktera traži diskriminacija na etničkoj osnovi kako bi se stvorila atmosfera za proces samoopredeljenja s ciljem disolucije ili raspada BiH i pripajanje delova njenih teritorija susednim zemljama.

Iako ih nije spomenuo, gotovo je sigurno da je Komšić mislio na Srbiju i Hrvatsku, naglašavajući da ti “faktori” negiraju presude Haškog tribunala, kriju ratne zločine, negiraju genocid i ostale zločine te ljudima koji su osuđeni za najstrašnija dela protiv čovečnosti dodeljuju priznanja i odlikovanja.

On je izrazio i očekivanje da će Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, voditi računa o zaštiti međunarodnih pravnih akata, i štititi Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima koja se u BiH ne poštuje jer etničku pripadnost stavlja u prvi plan, što predstavlja oblik rasne diskriminacije.

Tokom svog govora, Komšić se osvrnuo i na pandemiju koronavirusa, zaštitu životne sredine, kao i na iseljavanje radno sposobnog stanovništva, naglašavajući da se od poslednjeg popisa 2013. godine iselilo gotovo 10 odsto ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here