Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da je današnji govor srpskog člana tog predsedništva Milorada Dodika u Beogradu “dokaz da je konačni cilj takve politike razbijanje države Bosne i Hercegovine i stvaranje Velike Srbije”.

Komšić je rekao da “nažalalost”, takve reči nisu naišle ni na kakvu osudu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nego na, kako tvrdi, prećutno odobravanje, prenosi bosanski portal Klix.

– Nama već odavno ništa ne znače fraze koje gospodin Vučić izgovara tim prilikama, poput fraza o poštovanju teritorijalnog integriteta, dok mu istovremeno Dodik puše za vratom i najavljuje nove sukobe na ovim prostorima, jer put koji on pominje i kojim želi da krene je put sukoba – rekao je Komšić.

On je pozvao Vučića, za kojeg je rekao da češto govori kako je najvažnije sačuvati mir, da kaže ko taj mir ugrožava.

– Da li ga ugrožava Dodik sa ovakom politikom ili to Vučić tek sebe obuzdava od srljanja u sukob – upitao je Komšić, koji se danas nalazi u zvaničnoj poseti Vatikanu.

On tvrdi da je “jasno ko ga ne ugrožava”, bosanska strana koja je, kako je naveo, “nakon svega, agresije i genocida, pružila ruku, ali izgleda uzalud”.

– Uzalud, jer je pružamo istim onim politikama u Srbiji koje su nas htele doći ne te ruke nego glave i glave svih nas koji volimo ovu državu i ne želimo niti tražimo ništa više osim toga da se u nju konačno prestane zadirati. Što se tiče samog Dodika, nakon što je raportirao Vučiću i sebe doveo na nivo Andrije Mandića, ponovno je uspeo izreći dve kontradiktorne tvrdnje u istoj rečenici, da hoće i mir i rasturanje države. Nešto od to dvoje mora odabrati, premda mi znamo šta on hoće – rekao je Komšić.

On je ocenio da “Dodik galamom pokušava da sakrije strah od izjava na koje ga niko nije terao i kojima nikog nije naročito impresionirao, osim možda Vučića”.

– Kao što smo mu i ranije poručili, niti ima moći, niti snage da bilo koju najavu ostvari. Međutim, upamtićemo to da su njegove želje u Beogradu naišle na razumevanje – poručio je Komšić.

Dodik je danas u Beogradu poručio da Srbi u Republici Srpskoj, nakon daljeg pokušaja unitarizacije BiH, imaju dve mogućnosti – ili promenu struktura Ustavnog suda BiH, u kome više neće biti stranih sudija, ili referendum o statusu Republike Srpske.

Dodik je zahvalio Srbiji i Vučiću na pozivu da prisustvuje sastanku sa političkim predstavnicima Srba iz regiona, povodom najnovijih događaja u BiH i Crnoj Gori, te dodao da mu je srpski predsednik predočio da su mir I stabilnost regiona najvažniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here