Predsedništvo Srbije
Željko Komšić

Sudeći po onome što je pokazao u prvih nekoliko dana predsedavanja Predsedništvom BiH, Željko Komšić će imati dva prioriteta – atak na Republiku Srpsku i Srbiju i slepo praćenje agende Bakira Izetbegovića, smatra sagovornika Sputnjika.

Profesor dr Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje i politikolog sa Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke Vlade Simović saglasni su da će osmomesečni mandat Komšića proteći na „krilima antisrpstva“ i povišenih tenzija unutar BiH.
Komšićevi prioriteti

Vlade Simović je uveren da će Komšić obilato koristiti svoju poziciju da unutar BiH eliminiše moć Republike Srpske.

„On će višestruko koristiti svoj mandat tako što će s jedne strane pokušati da uvede takozvani građanski koncept u politički sistem u BiH, a sa druge, sebe će promovisati praveći bolju poziciju za opšte izbore“, veruje Simović.

Komšić ne razume dejtonsku logiku jer je suprotna njegovim stavovima, dodaje naš sagovornik, napominjući da je to u suprotnosti sa onim što zahteva i zastupa RS.
Promocija antidejtonske politike

„Nema sumnje da će on učiniti sve da dobije naklonost inostranih aktera kako bi sproveo politiku koju zastupa, a koja nije ostvariva kroz kompromis ili političku saglasnost. A njegova politika je politika nametanja rešenja i odluka i on to od stranog faktora i priželjkuje“, napominje Simović.

Sagovornik Sputnjika kaže da Komšić sada o tome govori i javno i očekuje da ga strani faktor podrži u stvaranju potpuno antidejtonske BiH.

„U tom cilju će koristiti sva moguća sredstva da tu politiku promoviše, a razlozi su jednostavni: institucija visokog predstavnika nije ugašena, a Komšić očekuje da novi visoki predstavnik nastavi politiku starog, a možda da bude i odlučniji i radikalniji od svog prethodnika u donošenju određenih rešenja“, smatra Simović.

Vetar u leđa dolazak novog visokog predstavnika

Stevica Deđanski kaže da će Komšić dobiti vetar u leđa dolaskom novog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji bi trebalo da stupi na dužnost 1. avgusta. Po njegovim rečima, Komšić će maksimalno iskoristiti dolazak novog visokog predstavnika u Sarajevo, od kog očekuje da se ponaša kao njegov prethodnik Valentin Incko.

„Komšić je od onih političara koji žive da im se visoki predstavnik osmehne i očekivano je da će Komšić uz njegovu pomoć opet pokušati da progura nešto što je na štetu RS i Srbije“, veruje Deđanski.

On podseća da se predsedavanje Komšića Predsedništvom BiH podudara i sa svim ostalim pritiscima koje trpe Srbija i RS, a koji će se bez sumnje pojačati u njegovom mandatu.

Trend rezolucija

Deđanski smatra i da će Komšić učiniti sve kako bi se nastavio trend da susedne države usvajaju rezolucije o Srebrenici. U tom kontekstu kaže da se ne bi iznenadio kada bi Komšić tu temu pokušao da nametne u Ujedinjenim nacijama, u nadi da što više država usvoji takvu rezoluciju protiv Srba.

„To od njega možemo da očekujemo, jer on želi da se na tom vetru podigne kao političar u očima zapadnih saveznika koji žele unitarnu BiH“, napominje naš sagovornik.

Oba sagovornika napominju da će Komšićev mandat umnogome da se rukovodi željama Bajdenove administracije, jer smatra da od Amerike može da dobije najveću podršku za politiku koju zastupa, a koja je podudarna sa politikom Bakira Izetbegovića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here