EPA
Avion F-16 (Foto: Ilustracija)

SAD su odobrile veću prodaju borbenih aviona Bugarskoj u vrednosti od 1,6 milijardi dolara.

Vašington je pristao da pošalje nekoliko aviona “F-16” kako bi se modernizovala bugarska vojska.

Stejt department je juče odobrio sporazum koji, uz osam aviona, uključuje slanje projektila, senzora i rezervnih delova u ukupnoj vrednosti od 1,67 milijardi dolara, saopštila je američka Agencija za odbranu i bezbednosnu saradnju.

“Ova predložena prodaja podržaće ciljeve spoljne politike i državne bezbednosti SAD tako što će pomoći unapređenju bezbednosti članice NATO koja je sila političke stabilnosti i ekonomskog napretka u Evropi”, navodi se u saopštenju.

Agencija ističe da će sporazum omogućiti Ratnom vazduhoplovstvu Bugarske da “rutinski razmešta moderne bombardere u području Crnog mora”, javila je “Raša tudej”.

Međutim, Agencija napominje da prodaja “neće pomeriti osnovni vojni balans u regionu”, već će unaprediti zajedničku doktrinu odbrane među članicama Alijanse i omogućiti Bugarskoj da nastavi sa modernizovanjem svojih oružanih snaga.

Ukoliko poslanici odobre prodaju, američki izvođači biće poslati u Bugarsku na tri godine radi “pružanja logističke podrške” za avione koje je proizvela firma “Lokid Martin”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here