pixabay,com
Foto: Ilustacija

Spomen-obeležje “Kraljeva česma” u Lisičjem potok u Beogradu, podignuto u znak sećanja na ubijene Beograđane 1944. godine, noćas je oskrnavljeno, što su najoštrije osudili Srpski pokret obnove (SPO) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS).

– Pod okriljem noći slomljen je i odnet krst na kojem je pisalo: ”Nevinim žrtvama revolucionarnog terora 1944” , oštećena je državna zastava Srbije na jarbolu, a crvenim sprejom na česmu i panoima ispisano je: ”Laži neće proći”, i ”Stop reviziji” i iscrtani su simboli srpa i čekića – naveo je u saopštenju zamenik predsednika SPO Aleksandar Čotrić.

Navodi da je policija danas izvršila uviđaj i traga za počiniocima.

– Srpski pokret obnove očekuje da će biti otkriveni i primereno kažnjeni odgovorni za uništavanje imovine i skrnavljenje uspomene na više stotina ubijenih ljudi na mestu stratišta, kao i na oko 10.000 ubijenih Beograđana posle oktobra 1944. godine – ističe Čotrić.

– Povod za ovo nedelo je za danas u 13 časova najavljeni pomen žrtvama komunističkog terora. Umesto, da se na Zadušnice svi zajedno s pijetetom prisetimo streljanih zbog drugačijeg uverenja, neki pojedinci istrajavaju na očuvanju ideoloških laži i produbljivanju podela u našem narodu – rekao je funkcioner SPO.

POKS saopštava da je na ovom mestu ubijeno bez suđenja i prava na odbranu više hiljada Beograđana, samo zato što su podržavali kralja, a bili protivnici novih vlasti.

– Vandalskim činom, čupanja krsta koje je bilo obeležje mesta gde su pobijeni nevini ljudi, žrtve su ponovo ubijene. Umesto da dožive večni mir tako što će se dostojno obeležiti mesto gde im je oduzet život i gde su decenijama ležala njihova tela, bez prava na sahranu po hrišćanskim običajima, desilo se suprotno – izjavio je Vojislav Mihailović, potpredsednik POKS i unuk generala Draže Mihailovića.

POKS zahteva od nadležnih organa da izvrše istragu i najoštije kazne počinioce ovog vandalskog čina, jer, kako naavode, ovakvi akti prete da se otvore stare rane.

1 COMMENT

  1. Komunjare ko komunjare. Mrze svoj narod i ne moze ih niko promeniti. Sreca je sto ih je sve manje i manje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here