Tanjug
Raste broj zaraženih u Srbiji

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je činjenica da je bilo grešaka u bazi statističkih podataka o epidemiji koronavirusa u Srbiji.

Navodeći da je to veliki problem, ne samo organizacione prirode, Kon je rekao da će biti izvršena revizija tih podataka što će po njegovim rečima, omogućiti da na dalje imamo „mnogo bolji“ sistem praćenja.

– Nije da nemamo testova nego malo-malo pa imamo zagušenje. Rezultati koji se objavljuju su rezultati koji pristižu tog dana. Značajno je da je premijerka juče izašla u javnost sa činjenicama vezanim za tu aplikaciju i mislim da će doći do usavršavanja i te baze podataka – kazao je epidemiolog.

Komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji, Kon je rekao da je ona u Beogradu „najrizičnija“, odnosno da je popunjenost bolničkih kapaciteta u glavnom gradu „nešto što sve drži jako napetim“.

– Beograd je zbog frekvencije kontakata eksplozivno mesto za ovaj virus ali ipak vidimo da postoji reakcija stanovništva u javnom prevozu i u zatvorenom prostoru. Ostaju okupljanja, posebno mladih što teško može ikako da se spreči – rekao je epidemiolog i dodao da je utisak da još ima nerazumevanja situacije.

Dodao je da nošenje maske u zatvorenom prostoru postaje „maltene“ čitava strategija borbe protiv širenja koronavirusa.

– To bi na duže staze moglo da da rezulatte, bez negativnog uticaja na ekonomiju – rekao je Kon.

Kon je istakao da je epidemiološka situacija nepovoljna na celoj teritoriji Srbije i da nema čvrstih podataka o tome da se stanje poboljšava.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime