Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je rizik od zaražavanja koronavirusom znatno smanjen, ali da na snazi ostaje preporuka o izbegavanju kontakata i da se sada sve svodi na ličnu odgovornost i određivanje nivoa zaštite.

Povodom najave da će korišćenje gradskog prevoza biti dozvoljeno svima, a ne samo zaposlenima, Kon je upozorio da je gradski prevoz rizično mesto gde još uvek postoji mogućnost zaražavanja i gde treba primenjivati mere zaštite.

Apelovao je da stariji od 65 godina i hronični bolesnici još uvek ne koriste prevoz, a ako moraju da to čine uz zaštitnu opremu.

– Rzik od zaražavanja u narednih 10-ak dana će biti gotovo ”neprepoznatljiv”, ali je besmisleno da na samom kraju dođe do zaražavanja osetjivih grupa – rekao je Kon za TV Pink.

Naglasio je da škole i dalje neće raditi za razliku od vrtića navodeći da su dečiji kolektivi specifični.

– Škole ne rade sa razlogom. Veliki je rizik, i u svakom slučaju mora da se vodi računa o svemu – naglasio je Kon.

Dodao je da sve dok vezanih 28 dana ne bude ni jedan novi slučaj zaraze, onda se može ”odjaviti” epidemija.

– Sve se svodi na ličnu odgovornost. U samom startu činilo se da su mere preuranjene, ali videćemo zajedno da će ovo dalje da se spušta i da će potpuno nestati. Čekaćemo da vidimo šta će se desiti preko leta – rekao je Kon.

2 KOMENTARA

  1. Imam utisajk da niko u svetu ne moze da predpostavi dalje ponasanje virusa i drustveno politickih tokova. Dr Kon se ogradjuje od moguceg povratka epidemije visoke opsnosti po zivot gradjana zbog politickih odluka u vezi brzih izbora…To nije fer prema gradjanima Srbije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime