Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se nije očekivalo da će koronavirus pokazati „ovakav potencijal“ preko leta.

– Ta neočekivanost nije se samo kod nas dogodila. Svuda gde su se popuštane mere to se naglo pojavilo – rekao je Kon za N1.

Dodao je da u Srbiji „iskaču utakmice“ koje ipak nisu dale, kako je kazao, toliko posledica kao što se moglo očekivati.

Kon je dodao da ne sme još uvek da govori o situaciji u Beogradu.

– Mislim da smo mi sada na maksimumu drugog ‘pika’. Jako je važno da se ove mere uspostave, makar se primenjivale i sankcije ako se ne budu poštovale – rekao je Kon.

On navodi da je prvobitno zatvaranje novim merama zamenjeno maskama.

– Danas postoje jasna istraživanja koja pokazuju da maska pojedinca štiti samo 30 odsto, ali ako je svi nose – više od 90 odsto – navodi Kon.

Kon smatra da trenutni scenario nije najgori koji je mogao da se desi i da to što se drugi pik dogodio tokom leta predstavlja olakšavajuću okolnost jer se „ne sudara sa sezonskim gripom“.

2 KOMENTARA

  1. Da li u tom KŠ neko ima konceciju, i viziju kako rešavati problem, ili se sve svodi od jutra do sutra. Izgleda je ovo drugo, ili smislite plan ili odnesite ostavke, ovo je kao kad se deca igraju u pesku, pa naidje talas i sve rasturi. Kad ne znaš ili ne smeš daš ostavku i pustiš one koji smeju.

  2. Научници се не смеју поводити за сентименталним надањима и политиком, нити давати јавне коментаре засноване на жељама и надањима. Неки који су се повели медисјском популарношћу и разводњавањем стварности ради личне популарности могу се поздравити са својим професионалним угледом и сврстати у категорију забављача и шарлатана , што се на жалост са некима дефинитивно већ десило. Ко ће којим путем лична је одлука!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime