Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon kaže da će biti potrebno više vremena nego prvi put da bi se videli rezultati novih mera.

Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svakog koga sretnete može da nosi virus, ukazao je doktor Kon.

On kaže da se vidljivi rezultati novih mera očekuju za sedam do deset dana.

– Mere su već na snazi i one su usporile nagli porast obolevanja, ali to se do sada ne vidi, posebno u Beogradu – navod Kon.

Ističe da se na sastancima Kriznog štaba uopšte nije govorilo o potpunoj zabrani kretanja i uvođenju policijskog časa kao dodatnoj meri.

– Jednostavno, smatramo da ne možemo stalno da budemo u vanrednom stanju i policijskom času, što ne znači da je potpuno isključeno. Zavisi da li je situacija takva da je to neophodno – objašnjava Kon.

Kaže da je ukidanje vanrednog stanja došlo kao uverenje da je epidemija praktično prestala, što jeste “istorijska greška”.

– Nešto bi moralo drugačije da se radi. Sigurno da bismo sada drugačije i energičnije insistirali na sprovođenju mera, koje su postojale ali nisu sprovođene – naglašava doktor Kon.

Situacija znatno ozbiljnija nego u martu i aprilu

Doktor Predrag Kon upozorava da se virus ponaša tako da mu uopšte ne smetaju visoke temperature.

– Bitno je da smo isključili ta mesta takozvanog superprenosa, gde dolazi do stvaranja aerosola i ubrzanog prenošenja. To će dati rezultate, samo ne mogu da tvrdim kojom brziniom – verovatno za par nedelja – navodi Kon.

Kaže da se pritisak na kovid ambulante polako smanjuje, ali da je još uvek veliki.

– Situacija je znatno ozbiljnija nego što je bila u martu i aprilu. Virus je u narodu, da bude potpuno jasno. Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svakog koga sretnete može da nosi virus, a da nije svestan. Upravo zbog toga su maske obavezne za sve. Na otvorenom prostoru to podrazumeva da morate staviti masku čim priđete nekome na jedan i po metar udaljenosti – objašnjava doktor Kon.

Ističe da su stariji od 65 godina i hronični bolesnici i dalje najrizičnija grupa, a da je prenošenje najčešće kod mladih.

– Privatne zabave i žurke – to treba zaboraviti ovog leta, bez obzira na to što svima teško pada – ističe doktor Predrag Kon.

4 COMMENTS

  1. “Kon: Policijski čas i vanredno stanje nisu u potpunosti isključeni..”
    – Nisu isklučeni ni bankrot države a ni tvoje trajno eliminisanje iz medija i samozvanog “kriznog štaba”…

  2. Ukidanje vanrednog stanja nije bilo greska, vec svesno, namerno I isplanirano od strane dr. Kona,Kriznog staba tkz struke-bruke I politicara, a sve radi odrzavanja izbora. Ko je jos u svetu u vreme epidemije imao izbore I masovna okupljanja? Jadna je I bedna vasa \”struka\” doktore Kon. Pogani ste ljudi…

  3. Ja bih rekao da je uvodjenje vanrednig stanja bila istorijska greska, zar nije odmah moglo da se uvede zabrana okupljanja i nosenje maski u zatvorenom i otovorenlm prostoru.?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here