EPA/Andrej Čukić

Epidemiolog Predrag Kon smatra da je logično da i za prvomajske praznike važi zabrana kretanja, a da za Ðurđevdan, jednu od najvećih slava, ne bi trebalo ništa dodatno preduzimati, jer svakako policijski čas počinje od 18 sati.

– Još nismo raspravljali o zabrani kretanja za 1. maj, ali lično mislim da je logično da i dalje bude zabrana kretanja, jer je to poslednji trenutak kada može ozbiljno da se pokvari sve ovo što smo imali – rekao je Kon na pres konferenciji, odgovarajući na pitanje novinara.

Kada je reč o Ðurđevdanu, Kon je rekao da je to, praktično, jedan dan, radni, kada policijski čas počinje u 18 sati.

– To je, opet, lično mišljenje. Mislim da tu ne treba ništa dodatno raditi, i praktično, da izađemo iz situacije da imamo takve značajne događaje ispred nas i onda možemo da razmišljamo o ozbiljnom otvaranju, ako rezultati nastave ovako da “padaju” – rekao je Kon.

Kon je, takođe, objasnio kako teče kalendar epidemije, navodeći da završavamo sedmu nedelju.

– Rekli smo da će ovo trajati deset nedelja, ali produžiće se još dve nedelje sporadičnih slučajeva – naveo je epidemiolog.

Iz epidemije izlazimo u naredne dve nedelje, rekao je Kon, ističući da se aktivnost virusa spušta. On je ponovio da kada koeficijent bude pet odsto, onda može da se razmišlja o ukidanju mera, napominjući da smo sada na oko šest odsto.

– To ćemo uraditi tek posle prvomajskih praznika, zavisno od situacije, koja će biti sve bolja i bolja. To pokazuju brojevi. Jedino ako bi postojao uvoz slučajeva. Moramo napraviti strategiju kada se otvore granice. Ostaće distanciranje, zabrana škola, bioskopa… – zaključio je Kon.

2 COMMENTS

  1. Unistiti privredu, drzati gradjane zatvorene na policijskom casu. Zbog nekog virusa smesnijeg od obicnog gripa. Pa to ni hitleru nije uspelo. Licni interesi su naj bitniji!

  2. Нема демонстрација за 1 мај??? Ово је пропаст!. Србија се сели на запад.
    Пролетери једини спас нам је да се молимо светом Ђорђу.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here