Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog dr Predag Kon izjavio je da situacija u Srbiji, uprkos poboljšanju, i dalje nesigurna.

– Što se tiče Beograda, iz dana u dan se primećuje smanjenje sumnji na zarazu kovidom. Međutim, ovi brojevi su i dalje visoki i situacija je uprkos poboljšanju i dalje nesigurna – izjavio je Kon.

Još jednom je ponovio navode premijerke Ane Brnabić u vezi sa povratkom đaka u škole. Kako kaže, o tome će se više znati u utorak.

– Mi smo praktično sve rešili. Tu postoje određena tehnička pitanja koja su u vezi sa mogućnostima nekih škola. Ono što roditelji moraju da znaju, samo zdravo dete može u školu. Biće potrebno da provere temperaturu detetu pred polazak, kako se to ne bi prepuštalo školama – rekao je Kon.

Osvrnuo se i na slučaj Majkla Odža, bivšeg igrača Crvene zvezde, koji je preminuo.

– Ne postoje dokazi o povezanosti koronavirusa i smrti sportiste koji je od nje ozdravio, to se ne može dokazivati na jednom slučaju – izjavio je i dodao da samo kliničari mogu da daju procenu o posledicama koronavirusa na one koji ozdrave.

Kon nije imao odgovor na pitanje zašto je smenjena dr Lejla Ćeranić, koja je bila jedini infektolog u Novom Pazaru.

Odgovarajući na pitanje zašto se ne objavljuje podatak o broju izlečenih, kaže da je verovatno zbog toga što nisu svi ni prikupljeni.

– Verovatno se ne objavljuje zato što nisu prikupljeni svi podaci. Ono što ja mogu da kažem jeste da se on povećava i veći je od broja novih slučajeva – rekao je.

Što se tiče situacije sa centrima za dnevni boravak dece sa autizmom, Kon naglašava da se to pitanje “dugo provlači i da za sada nema rešenja”, kao i da ti centri treba da rade kao i svi drugi dnevni boravci dece, ali da se to ne primenjuje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here