Tanjug
Predrag Kon

Član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je “nejasno” kako se statistički podaci o epidemiji obrađuju i dodao da je tražio njihovu reviziju.

Komentarišući sumnje u tačnost statističkih podataka o epidemiji a posebno neslaganja u broju zaraženih i umrlih u Srbiji, Kon je rekao da je moguće da su u pravu i novinari BIRN-a, koji su prvi objavili da se podaci prikrivaju, ali i državni organi koji su demantovali novinarske izveštaje.

– Stvar je u tome što je nejasno kako se ti podaci obrađuju, što znači da mora da se poboljša aplikacija koja ih prikuplja ili da počnemo da ih “peške” prikupljamo, kao nekada – naveo je Kon a prenela televizija Nova S.

On je odbacio kao “glupost” tvrdnje da politika u Srbiji diktira koje će zaštitne mere biti predložene.

– To je čista glupost, projektovanje u glavi ostrašćenih ljudi. Dosta je više rasprave i politiziranja, počnite da nosite maske jer ovaj virus je ušao u populaciju i moramo zajedno da se izborimo sa njim – rekao je član Kriznog štaba.

Ocenio je da je epidemiološka situacija nepovoljna i da ima i elemente vanredne epidemiološke situacije, posebno kada je reč o popunjenosti bolnica.

– Kada kažemo da su dupke pune bolnice, to kao da nikome ništa ne znači. Privremena bolnica u beogradskoj Areni je napravljena i proširena, razmatra se da bude mesto ne samo za lakše nego i za srednje teške slučajeve a to zahteva tehnički brzo reagovanje. Ako počnemo po kućama da ostavljamo obolele, imaćemo nagla pogoršanja i loš ishod, što se dešavalo u drugim zemljama – naveo je Kon.

Dodao je da od rezultata već usvojenih mera, poput obaveze da se nose maske u zatvorenim prostorima, zabrane okupljanja više od 10 ljudi i ograničenja rada ugostiteljskih i trgovinskih objekata u Beogradu, zavisi da li će biti razmotrene i oštrije mere, uključujući i uvođenje karantina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here