Tanjug

Postizanje konačnog sporazuma između Srbije i Kosova neće biti ni ove godine, smatra politički analitičar Gazmir Raci, a sa njim se slažu i drugi stručnjaci.

Raci kaže da do dogovora nije moglo da dođe zbog suprotnih stavova Beograda i Prištine, ali da postoji nada da će dogovor biti postignut do kraja mandata premijera Kosova Aljbina Kurtija i američkog predsednika Džoa Bajdena.

– Srbija se sprema da izađe na izbore. Veliki su problemi u funkcionisanju demokratije u Srbiji pa zbog toga i ne postoji povoljna opcija koja može da dovede do konačnog sporazuma. Trebalo bi formirati posebnu komisiju koja će pratiti proces dijaloga i tu komisiju treba da vodi opozicija – kazao je Raci.

Ni stručnjak za međunarodne odnose Dritero Arifi ne očekuje konačan dogovor ove godine iz više razloga.

– Prvi je održavanje izbora u Srbiji u aprilu, i do maja nećemo imati predsednika i vladu koja može da bude legitimna. Očekujemo i jače lobiranje, posebno iz EU i SAD – rekao je Arifi.

On smatra da premijer Kurti nema strategiju u vezi sa dijalogom.

– Nisam video da gospodin Kurti ima strategiju u smislu dijaloga. U kosovskom parlamentu ne postoji politički konsenzus, nedostaje jasna strategija po pitanju eksperata. Vidim da se Kurti zaglavio u mestu, ne radi ništa. Ako ostanemo na istom mestu najveći gubitnik će biti Republika Kosovo, a ne ostali – istakao je Arifi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here