Srpska pesma iz sveg glasa

Vestionline
0
Vesti

U Crkvi Svetog Đorđa u Leneksi, u saveznoj državi Kanzas, održan je jesenji koncert horova iz okolnih srpskih zajednica u SAD. Nastupili su horovi “Kosovo” iz Ohaja, “Sveti Nikola” iz Omahe (Nebraska) i seniorski i juniorski sastav lokalnog hora “Sveti Đorđe” iz Lenekse. Posle himne “Bože pravde” horovi su izvodili dela duhovne muzike, ali i starogradske i izvorne narodne pesme.

Seniorski sastav hora “Sveti Đorđe” je sve kompozicije izveo na srpskom, iako osim jedne članice, Jelene Ožegović, niko više ne govori srpski. U juniorskom sastavu kojim rukovode Božidar i Aleksis Bajić su bile i Milica i Lena Domazet iz obližnjeg Kanzas Sitija. One su uspešno nastupile sa ostalim članovima iako nisu ranije išle na probe, već su samo neposredno pre nastupa imale jednu probu s horom.

– Mi smo ovde novi, ovo je naš prvi dolazak u Crkvu Svetog Đorđa i bili smo dirnuti dobrodošlicom i pažnjom cele zajednice. Aleksis Bajić je srdačno izašla u susret i ponudila Milici i Leni da im se pridruže – kaže za “Vesti” Danijela Domazet, Miličina i Lenina majka.

Ona dodaje će njene ćerke krenuti i na probe folklorne grupe, koju pri crkvi, s puno angažovanja, volonterski vode Džuli i Zoran Đurić. Probe za ovu sezonu počinju naredne nedelje.

Hor Sveti Nikola iz Nebraske

U okviru crkve više decenija deluju i hor, Kolo srpskih sestara “Sveta Petka” i škola.

Crkvena škola teži da nauči omladinu osnovama pravoslavnog verovanja, a časovi se održavaju svake nedelje posle liturgije, baš kao i probe folklora.

Kolo srpskih sestara je osnovano 1924. godine i sada ima oko 80 članica koje su okosnica dešavanja oko Crkve Svetog Đorđa.

 

Juniorski sastav hora Sveti Đorđe iz Lenekse

Hram izgrađen 2006.

Tokom talasa imigracije u Sjedinjene Države, krajem 19. i početkom 20. veka, osnovana je srpska zajednica u Kanzasu. Zajednica je sagradila dvoranu za sastanke, u kojoj su se povremeno održavale službe, a 1906. je kuća preuređena u malu crkvenu zgradu. Trajnija zgrada crkve izgrađena je u Kansas Sitiju 1925. godine i bila duhovno središte sve do 2006. godine, kada je nova Crkva Svetog Đorđa izgrađena u Leneksi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here