Z. Mirković
OKUPLjENI U TRI ANSAMBLA: Članovi KUISD "Bora Stanković"

Prošle godine nekoliko srpskih klubova u Beču obeležilo je važne jubileje, a proslave se nastavljaju i u ovoj godini, kada deceniju postojanja obeležava Kulturno i sportsko društvo “Borisav Bora Stanković” iz austrijske prestonice. U čast 10 godina postojanja, igrači “Bore Stankovića” izaći će pred publiku u Vinernojdorfu, na jubilarnom koncertu 24. februara.

– Pod motom Naših 10 godina, društvo sa 50 članova, podeljenih u tri grupe – najmlađi, srednja grupa i veterani, predstaviće se publici u najboljem svetlu – najavljuje Goran Đurđević Šilja, predsednik kluba.

On poziva naše ljude da im se pridruže u slavlju.

Radmila Maksimović i Goran Đurđević

U klubu, koji danas sa uspehom čuva i prenosi tradiciju srpskog podneblja, a nastao je od poznatog Šiljinog jata, nisu se nadali da će njihova ljubav ka igri i želji za druženjem, prerasti u ono što su danas i na šta su ponosni. Kada su nastajali, cilj je, kaže Đurđević, bio da decu iz njihovog kruga prijatelja, odvoje od ulice, kompjutera, video-igrica i usmere ka sportu, igri i negovanju srpske kulturne baštine, kroz igru i pesmu.

– Želeli smo da omladinu okupimo i sačuvamo, ne radi prestiža ili da bismo rekli da smo mi “neki klub”… Klub je osnovan među drugarima, prijateljima, poznanicima, sa idejom da se i naša deca tu okupljaju, da svi budu zajedno. Jer, nisam do sada čuo da je neko dete koje se bavilo folklorom krenulo stranputicom – priča Šilja.

U klubu igraju folklor, ali po potrebi okupe i fudbalsku ekipu, za učešće na turnirima…

– Bavimo se sobom, našom decom. Kod nas je politika, maltene, zabranjena. Svako ko dođe sa tom namerom, nije dobrodošao, jer ne želimo da se ovde razdvajamo po partijama. Ovde smo da se družimo, igramo i čuvamo srpsku kulturu – jasan je Đurđević.

Probe se u klubu održavaju dva ili tri puta nedeljno, ali su u susret koncertu i češće, kako bi se dobro pripremili za proslavu jubileja.

U “Bori” pripremaju četiri koreografije za koncert, jer su ograničeni vremenom, a inače bi imali šta da pokažu – od makedonskih, vlaških, igara iz Banata, Leskovca…

OSNIVAČ: Goran Đurđević Šilja

Pobedili pandemiju

Za deceniju postojanja, Đurđević kaže da je, kao i kod svih, najveći izazov bila pandemija – korona virusa.

– To je bio baš veliki izazov za nas. Pitanje je bilo da li ćemo da opstanemo, ali uspeli smo posle korone nekako da se povratimo. Izazov je i nedostatak novca. Politika nas ne zanima, ni od koga ne dobijamo novac, osim pomoći države posle korone, sve radimo sami, jer nas interesuju samo folklor i druženje – rekao je Đurđević.

SPREMAJU ČETIRI KOREOGRAFIJE: Učestale probe pred koncert

Priznanje Zajednice

Đurđević je od Zajednice srpskih klubova u Beču, na tradicionalnom novogodišnjem prijemu, dobio posebno priznanje za dugogodišnje angažovanje. On je osnivač “Bore Stankovića”, a prethodno je bio aktivan i u najstarijem našem klubu Jedinstvo, a u radu Zajednice aktivno učestvuje od 2004. godine dajući veliki doprinos samoorganizovanju srpske dijaspore u Austriji, navedeno je u obrazloženju za dodelu priznanja, koje mu je uručila Radmila Maksimović, predsednica Zajednice srpskih klubova u Beču.

Dolaze i gosti

Celovečernji koncert okupiće i goste, prijatelje iz kulturno-umetničkih društava “Branko Radičević” iz Beča, Sloga iz Pasaua i Ostrog iz Inzbruka.