Youtube/KlanKosova
Gljauk Konjufca

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca rekao je da nikada ne treba isključiti mogućnost srpske agresije na Kosovo, jer kako tvrdi, odnosi Kosova i Srbije su gori od onih između Rusije i Ukrajine, prenosi Koha.

– NATO je prisutan na Kosovu i pored toga je prisutan po vojnom sporazumu koji ima sa Srbijom. Ne plašim se da kažem, da bi ovaj sporazum Srbija mogla da prekrši napadom, ali uvek moramo biti spremni da razmišljamo o najgorem scenariju. Naš odnos je gori od odnosa Ruske Federacije sa Ukrajinom. Ruska Federacija je priznala Ukrajinu, pristala na njeno državljanstvo i ponovo je napala. Srbija nas i ne poznaje. U tom smislu, mislim da sa Srbijom treba da budemo posebno oprezni. Nikada ne smemo isključiti mogućnost srpske agresije na Republiku Kosovo. Kosovske bezbednosne snage moraju da povećaju nivo svog prava na vrstu naoružanja. Kosovo svakako treba da ima veći nivo artiljerije svoje vojske. Moramo da ubedimo NATO kao partnere da je Kosovu ovo potrebno – rekao je on.

On je uporedio napad Rusije na Ukrajinu, za koji niko nije mislio da je moguć, dodajući da bi tako nešto moglo da se desi i da “sa Srbijom treba da imamo taj strah i zabrinutost”.

Prema njegovim rečima, nakon dešavanja u Ukrajini u regionu je stvoren zamah za članstvo svih zemalja regiona u EU odjednom.

– Možda je do prekjuče ili pre nekoliko nedelja članstvo svih zemalja odjednom delovalo neozbiljno, ali sada je veoma ozbiljno sa novonastalom situacijom stvorenom ruskom agresijom. Verujem da je zamah za članstvo celog regiona u Evropskoj uniji već stvoren. To su svi ti sastanci, telefonski razgovori, pisma i konferencije za koje verujem da će na kraju imati rezultat – kaže on.

On ocenjuje da će članstvo Kosova u NATO biti završeno 2028. godine, jer će, kako kaže, Vlada Kosova ove godine pokušati da aplicira za članstvo u Evropskoj uniji.

– Vlada Kosova najavila je da će ove godine pokušati da aplicira za Evropsku uniju, dok proces članstva u NATO ima svoje faze i strukturisan je kroz različite etape. To je bio desetogodišnji plan u koji smo ušli u 2018. i očekuje se da će isti biti krunisan 2028. godine – rekao je Konjufca.

On je pozvao sve zemlje Evropske unije da pomognu oko nastale situacije, kako bi Zapadni Balkan mogao da bude pitanje bezbednosti, a ne kao pitanje nekih složenih kriterijuma koji se nikada ne završavaju, kao što je sada.

Konjufca kaže da su za ova dva članstva procedure jasne i da se ne menjaju ni za jednu državu. Ono što može da se promeni, kako navodi, jeste ubrzanje procedura koje uporno traže čelnici kosovskih institucija, kao i da brzina ovog proseca zavisi od ispunjenja reformi i kriterijuma koji su unapred definisani.

4 COMMENTS

  1. Srpska policija i vojska imaju zagarantovano rezoluciom 1244 da se vrate na svoj neotudjivi deo teritorije Kosovo i Metohiju

    • Svaka ti god do god u PZ ajde jednom ostareh u cekanje za tebe da nazdravimo Albanskim konjakom u sadrvanu pa da lepo odemo na cevapi pa da vidis da jos smo takvi kakvi smo i bili da cekamo goste s najlepsem ponasanjem

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here