Kosovo online

Nacrt statuta formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), koji je načinio albanski premijer Edi Rama, sadrži elemente koji Srbima omogućavaju autonomiju, izjavio je danas predsednik kosovskog parlamenta Glauk Konjufca.

Konjufca je to izjavio nakon što se danas sastao sa albanskim premijerom, ali je i dodao da Rama tvrdi da je nacrt statuta u skladu sa ustavom Kosova, navode prištinski mediji.

– On tvrdi da je to u skladu sa ustavom Kosova, ali mi se činilo da pojedini elementi koje je Rama predložio sadrže teritorijalnu autonomiju za Srbe Kosova, a to je u suprotnosti sa interesom albanskog naroda – istakao je Konjufca.

Dodao je da je ideja o razmeni teritorija nanela štetu Prištini.

– Imali smo krizu 2017. godine kada se pokazalo da je i Albanija na strani opcije teritorijalne razmene za Kosovo. I mislim da je ovo oštetilo Kosovo. Mislim da je ideja “otvorenog Balkana” takođe nanela štetu Kosovu, jer je to drugačije od onoga što je potrebno Kosovu – rekao je Konjufca.

“Albanija ne bi trebalo da gleda na Kosovo kao na krivca”

On je izjavio i da je od Rame zatražio da Albanija ne posmatra Kosovo kao krivca za situaciju na severu, konstatujući da je odnos Rame i Aljbina Kurtija narušen.

– Odnosi između Kurtija i Rame su narušeni – rekao je Konjufca novinarima posle sastanka sa Ramom u skupštini.

Albanski premijer Edi Rama nalazi se u Prištini u okviru turneje po zemljama regiona kako bi se pripremio za Berlinski proces kojim će Tirana predsedavati u oktobru. On je na sastanku sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani razgovarao o situaciji na severu KiM, kao i o predstojećem NATO samitu u Vilnjusu i Berlinskom procesu.

Rama se potom sastao i sa ambasadorom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom, a nakon toga i sa Glaukom Konjufcom.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here