EPA/Joel Carrett
Novak Đoković

Karlos Alkaras se posle jednonedeljne pauze vraća na teren, biće prvi nosilac na Kvinsu u Londonu, ali način na koji je izgubio od Novaka Đokovića u polufinalu Rolan Garosa, još je tema dana.

Španac je posle 1:1 u setovima naglo stao, uhvatio se za nogu i do kraja meča samo statirao izgubivši sa 6:3, 5:7, 6:1, 6:1. Posle je objasnio da su ga hvatali grčevi a Džimi Konors, jedan od najvećih boraca u istoriji tenisa, kritikovao je Karlitosa u svom podkastu:

– Neprihvatljivo je da nekoga hvataju grčevi već posle dva seta – objašnjava legendarni Džimbo. Ne znam da li je odgovornost na njegovom stručnom štabu ili je on bio previše nervozan. Tačno je da Novak stavlja protivnike pod veliki pritisak, ali morate da budete spremni za pet setova protiv njega, pogotovo na Francuskom openu.

Interesantno je da je i Konors jednom predao meč na Garosu zbog premorenosti i verovatno grčeva, i to Majklu Čengu 1991, na 2:2 u setovima, ali on je tada imao 39 godina. Inače Amerikanac jedino u Parizu nije osvojio grenD slem, a 1974, kada je osvojio sva tri preostala pehara iz velike četvorke, nije dolazio u Bulonjsku šumu zbog nekog suđenja u SAD.

Džimi Konors

Ali ako kritikuje Španca, Konors ima samo reči hvale za Srbina:

– Novak je u odličnoj formi. Iako se od Alkarasa mnogo očekivalo u Parizu, jer ima 20 godina i već je osvojio jedan grenD slem, Đokoviću nije padalo ni na kraj pameti da se preda unapred.

Za Džimba nema dileme da se najbolji teniser sveta neće sada zaustaviti:

– Novak neće stati. Ima sjajnu priliku da odmakne Nadalu i Federeru. Sada ima 23 grenD slem pehara, gde će se zaustaviti? Na 30? Sada ima 36 godina, može da igra još 3-4.

Osmostruki pobednik najvećih turnira (5 u Njujorku, 2 u Londonu i 1 u Melburnu) ne krije koliko poštuje najboljeg u istoriji:

– Prvo, mnogo je iskusan jer zna kako izgleda i dobijati i gubiti velika finala. Drugo, pokazao je veliku mentalnu snagu kada nije mogao da igra. Iako nije bio siguran kada će dobiti zeleno svetlo, sve vreme je trenirao, nije se obeshrabrio – dodaje vlasnik jedinog bitnog rekorda koji Đoković nije oborio.

Konors je osvojio 109 titula, a Đoković 94. Između je Federer sa 103, a Lendl takođe ima 94. Peti je Nadal sa 92, šesti Mekinro sa 77 i tako dalje.

S druge strane, Alkaras ima naredne nedelje priliku da se vrati na prvo mesto svetske liste. Da bi to uradio, mora da osvoji titulu na seriji 500 na Kvinsu u Londonu. Prvi je nosilac, na startu čeka kvalifikanta. Mateo Beretini ili Frensis Tijafo su mogući rivali u četvrtfinalu, Miloš Raonić bi mogao da zapreti u polufinalu, a Holger Rune u finalu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here