Kontakt-brave ubile 60 ljudi!

0

Udese su izazivale loše kontakt-brave, koje je u svoje automobile ugrađivao "Dženeral motors" (Foto: Ilustracija)
 

Firma za naknadu štete "Kenet Fajnberg" kaže da je za sada ukupno primljeno 125 odštetnih zahteva, od čega 63 zbog pogibije, a 62 zbog povreda pri udesu izazvanom time što je loša kontakt-brava vozila isključila motor tokom vožnje, te i servo-uređaje upravljača i kočnica.

 

Firma međutim kaže da tek treba da se utvrdi da li svi koji su se prijavili imaju pravo na isplatu.

 

Rok za podnošenje zahteva toj firmi koja rukuje i zahtevima za odštetu posle terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001, i posle izlivanja nafte iz bušotine BP u Meksičkom zalivu 2010. godine, primaće zahteve za udese u vozilima GM do 31. decembra.

 

GM je ove godine pozvao vlasnike 2,6 miliona automobila da zameni kontakt-brave.

 

Kompanija je priznala da je duže od decenije znala da su brave koje ugrađuje loše, ali to nije priznala sve do ove godine. GM je unajmio firmu "Fajnberg" za isplatu nadoknade povređenima i rođacima poginulih. GM je za to namenio 400 miliona dolara, ali je
prošlog meseca obavestio investitore da bi mogao morati da za to izdvoji još 200 miliona dolara.

 

U niz modela za američko tržište, ugrađivane su kontakt-brave lošeg kvaliteta koje se mogu same isključiti od vibracija tokom vožnje ili samo od težine priveska za ključeve. Kada zbog toga motor prestane da radi, isključuju se i servo-uređaji upravljača i kočnica, te je vozilo teže kontrolisati, a ne rade ni vazdušni jastuci za slučaj sudara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here