EPA-EFE/Roberto Monaldo

Italijanski premijer Đuzepe Konte odupro se danas pozivima da podnese ostavku nakon što je koaliciona stranka „Italija viva“ povukla iz vlade svoje ministre čime je vladajuća koalicija ostala bez većine u parlamentu usred pandemije Covida 19.

Umesto toga, Konte je signalizirao da želi da se bori za opstanak u parlamentu uz podršku njegovih glavnih koalicionih partnera planirajući da pokuša da pronađe takozvane odgovorne poslanike u opozicionim redovima koji bi podržali vladu, preneo je Rojters.

Bivši premijer Mateo Renci uveo je zemlju u sredu u politički haos kada je povukao svoja dva ministra iz vlade, iznoseći dugačku listu pritužbi na to kako je Konte rešavao situaciju u zdravstvu i ekonomiji.

Renci je ostavio otvorena vrata za povratak u vladu ukoliko se postigne novi politički sporazum, međutim, njegovi partneri su rekli da ne žele više ništa da imaju sa njim.

Da bi ostao na čelu vlade, Konteu je potrebno da pronađe 25 poslanika u donjem domu parlamenta koji ima 630 mesta i 18 poslanika u Senatu koji ima 315 mesta.

Ako u tome i uspe to će biti krhka većina što će otežati postizanje duže političke stabilnosti, ocenjuje britanska agencija.
U slučaju da Konte ne pronađe način da ostane na funkciji, predsednik Italije Serđo Matarela mogao bi da pokuša da sastavi vladu nacionalnog jedinstva kako bi se prevazišao ćorsokak, koji je zaprepastio mnoge Italijane, prenosi Tanjug.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime