Kontroverze povodom sahrane Kačinjskog

0

Dok su ljudi satima čekali u redu ispred predsedničke palate u Varšavi kako bi lično odali poštu poginulom predsedniku, oko 500 demonstranata u Krakovu nosilo je sinoć transparente na kojima je pisalo "Ne Krakov, ne Vavel" i "Jeste li sigurni da je on dorastao kraljevima?", javio je Rojters.

Poljski kardinal Stanislav Điviš saopštio je juče da će Kačinjski i njegova supruga Marija biti sahranjeni u toj katedrali u nedelju, prema želji predsednikovog brata blizanca Jaroslava i ostalih članova porodice.

 

"Odluka da se on sahrani u Vavelu je ishitrena i emotivna", navodi se i u uvodnom članku vodećeg poljskog dnevnog lista "Gazeta Viborča".

"Neprimereno je da se Leh Kačinjski posle smrti izjednačava sa Jozefom Pilsudskim, tvorcem poljske nezavisnosti… Ova odluka će sigurno podeliti Poljake", navodi se u listu.

Na to ukazuje i činjenica da se od sinoć, grupi u okviru popularne društvene mreže "Fejsbuk" koja okuplja one koji se protive odluci da se poginuli predsednik sahrani u katedrali Vavel pridružilo čak 26.000 ljudi, dok je grupa pod nazivom "I ja bih da budem sahranjem u Vavelu" okupila već 5.000 pristalica.

U avionskoj nesreći u Smolenskoj oblasti u Rusiji poginulo je 96 ljudi, među njima, pored predsednika Kačinjskog, i na desetine političkih, vojnih i verskih lidera te zemlje koji su putovali na komemoraciju povodom 70. godišnjice masakra u Katinskoj šumi, kada su sovjetske snage u vreme Drugog svetskog rata ubile više hiljada Poljaka.

Vršilac dužnosti predsednika Poljske Bronislav Komorovski trebalo bi danas da odrediti datum održavanja predsedničkih izbora u Poljskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here