Konzervativci protiv proširenja prava Srba u Vukovaru

0

Reagujući na odluku Ustavnog suda o ostvarivanju prava srpske nacionalne manjine na području Vukovara, Hrvatska konzervativna stranka smatra da se “ponovno otvara Pandorina kutija u pogledu daljih odnosa između većinskog hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine” u tom gradu, te da će biti protiv toga. 

“Smatramo da srpska nacionalna manjina uživa brojna prava na području grada Vukovara, od nastavnih programa na jeziku i pismu svoje nacionalne manjine u predškolskom, osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju i niza drugih pogodnosti, zahvaljujući pozitivnim zakonskim propisima koji se već godinama primenjuju na području Vukovara”, saopšteno je iz HKS.

U toj stranci smatraju da bi svako dalje proširenje tih prava, posebno u odnosu na postavljanje dvojezičnih ploča na javnim mestima, jednostavno bilo neprihvatljivo jer bi doprinelo daljim tenzijama između hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine u gradu.

U saopštenju HKS navodi se i da članovi Ustavnog suda moraju biti svesni “činjenice da su u Vukovaru ne tako davne 1991. upravo brojni pripadnici srpske nacionalne manjine otvoreno stali na stranu velikosrpske politike i učestvovali u oružanoj pobuni protiv hrvatske države”.

“Postavlja li iko od članova Ustavnog suda pitanje šta je s pravima Hrvata grada Vukovara i kada će i hoće li ona biti ikad zadovoljena? Stoga će odbornici Hrvatske konzervativne stranke, kao deo vladajuće većine, na sednici Gradskog veća biti protiv proširenja prava pripadnika srpske nacionalne manjine dok god se ne reše gorući problemi hrvatskog naroda, kao što su pronalazak nestalih osoba, procesuiranje ratnih zločinaca, odšteta logorašima i niz drugih pitanja”, navodi se u saopštenju HKS, preneli su hrvatski mediji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here