Youtube/BBC

Otkriće još jednog velikog dinosaurusa sa kratkim rukama navelo je naučnike na nove zaključke.

Pre oko 100 miliona godina, džinovski grabljivac vrebao je današnjim patagonijskim regionom Argentine. Težak više od četiri tone i dugačak oko 10 metara, novootkriveni mesožder deli nekoliko fizičkih osobina sa tiranosaurus reksom, uključujući ogromnu glavu i male prednje ruke.

Ali nova vrsta, opisana u studiji objavljenoj u časopisu Current Biology, nije blisko povezana sa tiranosaurusima. Ovaj dinosaurus je pripadao potpuno drugoj grupi dinosaurusa karharodontosaurusa, i izumro je milionima godina pre nego što se T-reks pojavio. To znači da je bio odvojena vrsta koja je takođe imala male ruke, što sugeriše da su mali prednji udovi možda imali više evolucionih prednosti nego što se ranije mislilo.

“Uveren sam da su te proporcionalno male ruke imale neku funkciju”, rekao je vodeći autor nove studije, paleontolog Huan Kanale sa Nacionalnog univerziteta Rio Negro u Argentini. “Možda su ih koristili za držanje ženke tokom parenja ili su se na njih oslanjali prilikom ustajanja.”

Otkrivena 2012. tokom terenskog rada koji je delimično finansiralo Društvo National Geographic, novoopisana životinja nazvana je merakes gigas po izmišljenom zmaju iz knjiga “Igra prestola”.

Ovo otkriće pomaže paleontolozima da bolje razumeju karharodontosauruse. Ovoj grupi dinosaurusa, čije ime znači “gušteri sa zubima ajkule”, pripada i giganotosaurus, jedan od najvećih mesoždera koji su ikada živeli.

“Ovo otkriće pomaže da se popuni raznolikost ove grupe dinosaurusa i daje nam precizniju sliku evolucije i ekologije tog vremena”, kaže Tomas Kar, paleontolog sa Koledža Kartage u Viskonsinu koji nije bio uključen u studiju. “Stvarni broj dinosaurusa i drugih izumrlih životinja je u velikoj meri potcenjen, pa je dobro dodati novu vrstu u porodično stablo.”

Poznate karakteristike

Pre deset godina, međunarodni tim paleontologa koji je istraživao sever Patagonije naišao je na riznicu fosila dinosaurusa. Prvog dana potrage, iskopali su fosilizovane ostatke M. gigasa, koji su uključivali skoro kompletnu lobanju, ruku i donji deo tela. Skelet je sada jedan od najkompletnijih do sada pronađenih karharodontosaurusa.

Nekada se smatralo da T-reks i drugi maloruki dinosaurusi mesožderi nisu imali koristi od svojih ruku, pa su se zato vremenom smanjivale. Ali autori studije kažu da otkriće M.gigasa sugeriše da su stvari malo složenije.

Prema koautoru studije Peteru Makovickom, paleontologu sa Univerziteta Minesota i istraživaču National Geographic-a, obe vrste su prošle kroz sličnu evolucionu promenu zbog načina na koji su lovile. “Kako su im ruke postajale manje, glave su im postajale sve veće”, kaže. “Došlo je do prenosa funkcija, posebno vezanih za hvatanje plena, sa prednjeg uda na lobanju.”

Makovicki veruje da su se udovi smanjili kako su ovi dinosaurusi počeli više da koriste glavu, a manje ruke. Međutim, on takođe ističe da su ruke ovih dinosaurusa ostale mišićave, što sugeriše da su nastavili da ih koriste.

Male ruke nisu jedina zagonetna karakteristika M. gigasa. Njegove noge takođe su neobične, i imale su kandže u obliku srpa, slične onima koje su imali velociraptori. Istraživači su takođe otkrili da je lobanja M. gigasa imala izbočine, za se veruju da ih je dinosaurus koristio za privlačenje potencijalnih partnera.

Prave funkcije ovih delova tela možda nikada neće biti poznate. Paleontolozi razvijaju teorije upoređujući anatomiju dinosaurusa sa anatomijom živih životinja. Bez daljeg istraživanja, stručnjaci mogu samo da spekulišu o tome zašto je M. gigas izgledao tako kako je izgledao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here