EPA-EFE/MICK TSIKAS
Albaneze sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na marginama samita G20 na Baliju

Prva runda razgovora između ministara trgovine Australije i Kine nije dala konkretan rezultat u vidu zvaničnog ukidanja trgovinskih sankcija, ali savezni premijer Entoni Albaneze smatra da je napravljen „pozitivan korak“ ka ostvarenju tog cilja.

Albaneze je to izjavio nakon povratka ministra Dona Farela iz Pekinga, gde je pokušavao da ubedi svog kineskog kolegu da doprinese ukidanju visokih carina na australijski ječam, govedinu, vino, jastoge, ugalj i drvo.

– Odmaklo se sa dijalogom, a to je prvi korak ka obostranom razumevanju i novim sporazumima – rekao je premijer u izjavi za za radio 5AA iz Adelajda.
Albaneze je dodao i da je „veoma pozitivna stvar što je ministar trgovine Don Farel bio u Pekingu“.

– Taj sastanak na ministarskom nivou doneće obostranu korist za Australiju i Kinu, u vidu uklanjanja svih prepreka u međusobnoj trgovini – smatra savezni premijer.

Albaneze je istakao i da prvi direktni razgovori ministara dve zemlje još od 2019. godine, predstavljaju znak napretka nakon dugog diplomatskog zastoja između Australije i Kine, koji je počeo pod bivšom vladom Skota Morisona.

– Trgovina naše zemlje sa Kinom vredi više od zbirne trgovine koju ostvarujemo sa Sjedinjenim Američkim Državama, Japanom i Južnom Korejom. Odnosi sa Kinom su izuzetno važni za nas – naglasio je on.

Premijer se dotakao i neslaganja između Kanbere i Pekinga, koji postoje na drugim nivoima, naročito u sferi međunarodnih odnosa i regionalne bezbednosti.

– Sarađujemo sa Kinom gde god je to moguće, ali se i dalje nećemo slagati tamo gde to moramo. Ali, mi pre svega moramo da se angažujemo u sopstvenom nacionalnom interesu – istakao je Albaneze.

Voditelj radija 5AA pitao je premijera i o tome kako Savezna vlada namerava da izbalansira normalizaciju odnosa sa Pekingom dok istovremeno najavljuje veliko povećanje ulaganja u sektor odbrane zbog „rastuće kineske asertivnosti u Indo-Pacifiku“.

– Dijalog i angažovanje na tom planu su odigrali pozitivnu ulogu. Ali, pored svega, za nas je važno da brinemo o nacionalnoj bezbednosti u svim njenim oblicima – odgovorio je Entoni Albaneze.

Kina je uvela trgovinske sankcije i visoke tarife na australijske proizvode zbog navodnih damping cena na određene robe, ali i nakon što je prethodna, Morisonova vlada bila inicijator predloga da se sprovede nezavisna međunarodna istraga o načinu na koji je Kina reagovala na širenje virusa korona i izbijanje pandemije kovida.

Otvoreno o nezadovoljstvima

Australijski ministar Don Farel je po povratku iz Pekinga rekao da njegov sastanak sa kineskim kolegom Vang Ventaom predstavlja „pozitivan zamah“ ka normalizaciji odnosa između dve zemlje.

Međutim, oba ministra su izrazila i nezadovoljstva svojih vlada pojedinim postupcima druge strane. Kineski ministar Vang je preneo zabrinutost što se ne dozvoljava uvoz električnih automobila proizvedenih u njegovoj zemlji u Australiju.

S druge strane, Farel je pokrenuo pitanje Čeng Lija i Jang Henjunga, državljana Australije koji su uhapšeni u Kini pod optužbom za špijunažu.

Očekuje se da će poseta kineskog ministra inostranih poslova Ćin Ganga, najavljena za jul, doprineti daljem odmrzavanju odnosa i smanjivanju tenzija između dveju zemalja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here