Tanjug/AP
Festival Mirdita

Otvaranje festivala “Mirdita, dobar dan” proteklo je u napetoj atmosferi, kao i prethodnih godina. Policija je blokirala raskrsnice kod Centra za kulturnu dekontaminaciju gde se održava festival, sprečavajući grupu Zavetnika i drugih desničarskih grupa da se približe, javlja reporterka N1. Prisutan je bio i Miša Vacić, lider Srpske desnice. Policija je odvela jednu osobu koja je prekinula uvodno obraćanje na otvaranju festivala.

Većina okupljenih koji se protive održavanju festivala “Mirdita, dobar dan” razišla se iz Birčaninove ulice, a ostalo je njih desetak. Policija je povukla polovinu svojih snaga koje su bile postavljene, i još samo pripadnici MUP blokiraju tu ulicu kordonima.

Jedan od mladića iz grupe okupljenih uspeo je da uđe u CZKD i prekine otvaranje povicima “vratite me na Kosovo”. Njega je policija ubrzo sprovela napolje, javila je reporterka N1.

Okupljeni isped CZKD, kojih je bilo oko dvesta, pripadaju desničarskoj organizaciji Zavetnici i drugim desničarskim grupama, a među njima je i liderka organizacije Milica Đurđević koja im se obratila.

U jednom trenutku poletela je i baklja iz pravca ljudi koji protestuju.

Prisutan je bio i Sima Spasić iz Udruženja porodica kosmetskih žrtava, pokušavajući da omete događaj. Okupljeni su nosili zastave Srbije i zastave Zavetnika i pevali “Oj Kosovo, Kosovo”.

Na društvenim mrežama prethodno su osvanuli pozivi na protest protiv festivala “Mirdita, dobar dan”, a ulaz u Centar za kulturnu dekontaminaciju, gde će festival biti održan, oblepljen je plakatima i porukom “Mirdita, laku noć”.

Kako je najavljeno u objavi na Fejsbuku, Zavetnici bi trebalo da se okupe ispred Hrama Svetog Save, odakle će se uputiti u Centar za kulturnu dekontaminaciju, a, kako su naveli u objavi, nekoliko organizacija je takođe najavilo dolazak na protest.

Iz Inicijative mladih za ljudska prava, koji su i jedan od organizatora festivala “Mirdita, dobar dan”, ističu da je poruka festivala da se širi mir i pomirenje između srpskog i kosovskog društva, a ne nasilje, mržnja i razdvajanje.

2 COMMENTS

  1. Naravno da će desnicari da udare na desnicare. Jedva cekaju povod. Samo mi nije jasno ko to dozvoljava da se organizuju takvi skupovi kao što je ovaj merdita šta god bilo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here