Kori Udovički: Više neće biti zaštićenih

0

Reforme: Kori Udovički, potpredsednica Vlade Srbije
 

"Cilj ove vlade i moj cilj jeste da reformom država postane servis građana i privrede. Sada to nije, češće je kočnica nego servis. To mora da se promeni".

Na mestu ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu čeka je nimalo lak posao: da utvrdi nedostatke, odredi prioritete, predloži propise. Najjednostavnije rečeno – da uredi državu.

 

"Do kraja godine krenućemo sa platnim razredima. Sada imamo  netransparentnost, nejasnoću oko toga ko, koliko i za šta prima određenu zaradu. Prvo, stvari se moraju postaviti na jasan, pravedan i realan način i moramo znati šta je to što se može platiti, a šta ne. Dosadašnja vrsta skrivanja zarade kroz šumu osnovica, nadoknada, koeficijenata bukvalno je doprinela da se sakrije koliko ljudi radi, gde i kako. Ne smemo da krijemo istinu sami od sebe", smatra Kori Udovički.

 

Ministarka je najavila i korekciju u zaradama.

"Trenutno imamo i nepravdu jer zaposleni na jednom radnom mestu zarađuju mnogo više od nekog na drugom, koji obavlja isti posao. To ne samo što je nepravedno već i košta. Primera radi, nema razloga da vozač u ministarstvu i vozač u državnoj agenciji u Beogradu primaju različite plate jer rade u istim uslovima, ali ima logike da vozač u Beogradu i vozač u južnoj opštini različito zarađuju jer su i troškovi života različiti. Kao što je ispravno da vrhunski iskusni lekar mora da zarađuje drugačije od nekog na početku karijere".

 

"Uvešće se niz kriterijuma i oni će biti jasni. Nemojte to odmah posmatrati samo kroz to da li će nekome biti smanjena plata, već da će se time uvesti red. Razlike u primanjima moraju da budu logične i pravedne i da na kraju proizvedemo državu koja nam treba. Trenutno smo država koja radi sve da nikome ne smeta na mestu kom je. Ali, svima nam je loše zbog toga", rekla je Udovički za "Blic".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here