EPA
Cena nafte je izgubila petinu vrednosti 2020.

Pandemija je pored zdravstvenog uzela i veliki ekonomski danak, što je rezultiralo prvom recesijom u Australiji posle skoro 30 godina. Među retkima koji su profitirali, bili su Oziji koji voze automobile, jer je cena benzina pala, pa je u nekim gradovima litar goriva došao na svega dolar!

Stručnjaci kažu da od uspeha vakcine protiv virusa zavisi i oporavak svetskog tržište nafte i ostalih goriva, a samim tim i cene benzina na Petom kontinentu.

Berzanski dobitnik – nafta

Slabija potražnja za gorivom, usled toga što je daleko više ljudi tokom proteklih devet meseci radilo od kuće, dovela je krajem 2020. do pada cene pojedinih vrsta benzina na dolar po litru u nekim glavnim gradovima, uključujući Sidnej, Melburn, Brizbejn i Adelajd, iako su cene tokom cele godine izuzetno fluktuirale.

Piter Kuri iz auto-moto društva NRMA kaže da će cene naftnih derivata biti prilično stabilne 2021, s blagim oscilacijama, zbog neizvesnosti vezane za pandemiju, kao i zbog jačanja australijskog dolara, što čini uvoz nafte jeftinijim.

– Cene goriva su na nekim pumpama pale i ispod jednog dolara za litar i već duže vreme su na tom iznosu, tako da benzin može da se kupi u glavnim gradovima po povoljnim cenama – naglasio je Kuri.

On je posavetovao vozače automobila da pogledaju cene goriva u okolini, jer je razlika u cenama, recimo u Sidneju, u zavisnosti od pumpe do pumpe i do 50 centi po litru, a u drugim gradovima i do 30 centi za litar.

Potrošači su zadovoljni novim, nižim cenama benzina, koje su im omogućile da u većoj meri koriste automobile za različite potrebe.

Cena goriva je naglo pala kako su vladine mere zatvaranja i gašenja poslovanja dovele do zastoja globalne ekonomije i međunarodnih putovanja.

Na svom najnižem nivou, u aprilu 2020, cena sirove nafte iz zapadnog Teksasa pala je ispod nule, na negativnih 40 američkih dolara po barelu, nakon što su SAD ostale bez skladišnog prostora.

Cene su se povratile nakon pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD i sa napretkom u razvoju vakcina protiv virusa korona ojačalo se poljuljano poverenje investitora.

Sveukupno, cena nafte je izgubila petinu vrednosti 2020, završavajući godinu na oko 50 američkih dolara za barel.

Cene su porasle početkom ovog meseca nakon što je Saudijska Arabija najavila iznenađujuće smanjenje proizvodnje za 2021. godinu, do čega je došlo posle sukoba sa Rusijom zbog povećanja ponude, i nakon što je Iran zaplenio južnokorejski brod, povećavajući bliskoistočne tenzije.

Stratezi ANZ banke koji se bave berzanskim robama Danijel Hajns i Soni Kumari ističu da će cene ovih roba u 2021. biti uslovljene uspehom ili neuspehom vakcina protiv virusa korona.

Do novog pada cene nafte bi moglo da dođe ukoliko bi došlo do novih slučajeva korona virusa i daljih vladinih mera vezanih za zatvaranje država.

Berzanski dobitnik – ruda gvožđa

Veliki pobednik u dosadašnjem toku pandemije je gvozdena ruda, najvažniji australijski izvozni proizvod, koji je dostigao nove rekordne vrednosti u Kini. Ekonomski uzlet Kine, sa zatvaranjem rudnika u Brazilu zbog virusa korona, doveli su do povećanja potražnje za australijskom rudom.

Oziji su izvezli rekordnih 11 milijardi dolara rude gvožđa u oktobru prošle godine, mada je izvoz metala i rude smanjen u novembru.

U prvoj nedelji nove godine cene rude su skočile na skoro 170 američkih dolara po toni.

Trgovinske tenzije sa Kinom i traženje novih dobavljača iz Afrike mogu da utiču na cenu rude i australijski izvoz ovog proizvoda u narednom periodu.

Međutim, ekonomisti ANZ-a su mišljenja da je uprkos ograničenjima uvoza iz Kine, izvoz uglja opao samo neznatno, “što ukazuje na to da je Australija do sada mogla da pronađe alternativne kupce”. Na primer, Japan kupuje skoro polovinu izvoza uglja iz Australije.

Ostaje da se vidi da li će se obistiniti očekivanja ANZ ekonomista da će se kineska uvozna ograničenja na ugalj ublažiti nakon prvih nekoliko meseci ove godine.

Ništa ne sija kao zlato

Zlato je u 2020. dostiglo rekord od 2.063,54 američkih dolara za uncu, jer su se investitori okrenuli svom omiljenom sigurnom utočištu i zaštitili se od inflacije. Stručnjaci smatraju da bi cena zlata mogla da ide i do 2.100 američkih dolara za uncu u 2021.

Prosečne cene benzina

Sidnej 1,15
Darvin 1,16
Melburn 1,18
Brizbejn 1,23
Kanbera 1,23
Hobart 1,24
Adelajd 1,34
Pert 1,34

* Cena litre goriva u dolarima

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime