EPA

Ako je suditi po rečima šefa javnog zdravlja Viktorije, profesora Breta Satona, kovid-19 je u Viktoriji značajno “mutirao”. Viktorijancima više ništa ne ide na ruku, pa ni brojke.

Iako država poslednjih deset dana beleži manji broj novih slučajeva zaraženih, nego NSW, Melburn i dalje ima najduži i najstroži karantin u svetu. S druge strane, restrikcije u Novom Južnom Velsu konstantno popuštaju i život se uveliko vraća u normalu.

Na primer, u sredu je broj novih slučajeva u Viktoriji bio sedam, dok je u NSW bio 14. Pored toga, pregledom broja novih slučajeva (tabela 1) može da se ustanovi da je NSW imao sličan broj slučajeva krajem avgusta i početkom septembra, kao i Viktorija početkom oktobra, ali sa daleko manjim ograničenjima u kretanju i sa otvorenim biznisima, za razliku od Melburna.

Profesor Saton je to opravdao činjenicom da je “pretnja od korone u Viktoriji izrazito drugačija od one u NSW”. Verovatno je ovako “mutirajući“ virus bio razlog da je premijer Danijel Endrjuz produžio vanredno stanje i stanje katastrofe i od 11. oktobra do 8. novembra. U suprotnom, moglo bi da se zaključi da premijer koristi sve zakonske metode kako bi produžio policijsku državu i držao Viktorijance pod kontrolom.

Naime, Vlada Danijela Endrjuza je suočena sa sve nemirnijom javnošću i pozivima opozicije i savezne vlade da ublaži izrazito restriktivne mere, i svede ih na ograničenja kao što su u NSW.

– U Novom Južnom Velsu uspevaju da firme ostanu otvorene i da ljudi rade, dok se svakodnevno bave i praćenjem novih slučajeva – rekao je savezni blagajnik Džoš Frajdenberg, koji poslednjih dana intezivno poziva premijera Endrjuza da odobri određena rasterećenja za građane i biznise.

Međutim, izgleda da se Endrjuz ne obazire previše na kritike i prozivke, posebno pošto opozicija nije uspela da mu izglasa nepoverenje u Parlamentu Viktorije. Istina, najavio je ukidanje nekih mera u nedelju, ali će se ona, prema njegovim rečima, više odnositi na mogućnost da se građani Viktorije vide sa najmilijima i da se druže, nego što će doći do ukidanja poslovnih ograničenja.

Veća socijalizacija i omogućene posete bolnicama i starim licima su u potpunoj suprotnosti sa drugim stavovima Endrjuza i Satona. Tako premijer posebno insistira na činjenici da se virus daleko više širi tokom kućnih poseta nego u restoranima, pa ipak restoranima do daljeg neće biti dozvoljeno da rade.

S druge strane, profesor Saton je izjavio da se problematika kovida u Viktoriji, za razliku od drugih država, ogleda u broju članova domaćinstva. Prosečno domaćinstvo u Viktoriji broji dva i po člana, dok su domaćinstva, koja se prate zbog korone, dva do tri puta veća.

Tokom poslednjih deset dana, putnici koji su se vratili iz inostranstva činili su 60 odsto novih slučajeva kovida u NSW, dok su u Viktoriji svi slučajevi lokalni.

Ali, ono što premijer i državni službenici u Viktoriji i dalje zanemaruju, ili se prave nevešti kada ih pitaju, jeste činjenica da su svi slučajevi povezani upravo sa hotelskim karantinom i povratnicima iz inostranstva.

Dakle, nisu lokalni, nego je virus zbog neadekvatnog obezbeđenja dospeo u lokalnu zajednicu, koja igrom slučaja broji i po šest članova domaćinstva, a ne samo dva i po.

Međutim, ono što zabrinjava je izjava glavnog zdravstvenog zvaničnika Viktorije, koji je rekao da su “preostali lanci prenošenja zaraze u Viktoriji neki od najtežih na svetu”.

Šta to praktično znači? Da država nije u mogućnosti da prati kontakte 182 osobe zaražene koronom?

Premijer je u više navrata branio viktorijanski sistem praćenja kontakata, a poslednje što je moglo da se čuje od Satona jeste da je ovaj sistem “iznad i ispred nacionalnih smernica”. Ovakva izjava je kontradiktorna sa stanjem na terenu i činjenicom da su radnici iz Viktorije tek nedavno mogli da se upoznaju sa sistemom praćenja kontakata koji je odavno na snazi u NSW.

Da je Saton i sam sebi “uskočio u usta” potvrđuje i ova izjava:

– Jasno je da bilo koja zemlja koja ima stotine slučajeva dnevno ne izvrši traženje kontakata u 100 odsto slučajeva. Nije važno gde ste u svetu – rekao je šef javnog zdravlja Viktorije.

I dok se u Viktoriji nastavlja vanredno stanje uvedeno 16. marta i stanje katastrofe, uvedeno 2. avgusta, Vlada NSW najavljuje dalje olakšavanje restrikcija, koja podrazumevaju dozvolu za održavanje muzičkih događaja na otvorenom uz prisustvo do 500 posetilaca.

Rast broja novih slučajeva u NSW nije obeshrabrio Vladu u Sidneju i od danas (petak) ublažavaju se ograničenja za ručavanje na otvorenom, dozvoljavajući dva kvadratna metra po gostu, ali će to zavisiti od upotrebe elektronskog QR koda za beleženje podataka o njegovim kontaktima.

Koncerti i nastupi na otvorenom sa muzikom dozvoljeni su sa 500 gostiju koji sede, uz pravilo od četiri kvadratna metra po osobi.

Iako postoji zabrinutost nadležnih zbog novih klastera na jugozapadu Sidneja, premijer NSW Gledis Beredžiklijan kaže da je njena Vlada „uverena da će od danas otvoreni prostori moći da imaju po jednog gosta na dva kvadratna metra napolju, u skladu s pripremama za leto“.

SZO ne podržava izolaciju

Nedavno je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izašla sa stavom da ova organizacija ne zagovara izolaciju kao primarno sredstvo za kontrolu virusa korona i pozvala države da izolaciju ne koriste kao primarno sredstvo u borbi protiv kovida. Međutim, šef javnog zdravlja Saton kaže da izolacija u Viktoriji nije dugoročna mera.

– Koristimo ograničenja koja su sada na snazi da bismo smanjili broj slučajeva i došli do stvari o kojoj SZO govori, da dugoročno nemamo ograničenja – rekao je on.

Vanredno stanje u Viktoriji traje od 16 marta.

– Izolacija je opravdana samo da bi kupili vreme za reorganizaciju, pregrupisavanje resursa i zaštitu zdravstvenih radnika zbog iscrpljenosti – rekao je Dr Dejvid Nabaro, specijalista SZO za koronu.

VIC vs NSW (broj novozaraženih)

Poređenje broja novih slučajeva na dnevnom nivou u poslednjih sedam dana u Viktoriji i pre mesec dana u Novom Južnom Velsu:

Datum VIC NSW Datum

07.10. 4 13 28.08.
08.10. 10 14 29.08.
09.10. 10 7 30.08.
10.10. 12 10 31.08.
11.10. 12 13 01.09.
12.10. 14 16 02.09.
13.10. 12 12 03.09.

VIC vs NSW (broj aktivnih slučajeva)

Poređenje broja aktivnih slučajeva na dnevnom nivou u poslednjih sedam dana u Viktoriji i pre mesec dana u Novom Južnom Velsu:

Datum VIC NSW Datum

07.10. 206 170 28.08.
08.10. 203 180 29.08.
09.10. 195 181 30.08.
10.10. 192 174 31.08.
11.10. 189 175 01.09.
12.10. 191 173 02.09.
13.10. 186 169 03.09.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here