EPA/VAldrin Xhemaj

U austrijskoj pokrajini Gornjoj Austriji pojavio se korona klaster, koji su izazvali radnici koji su doputovali autobusom sa Kosova.

Putnici jednog autobusa, koji je u Gornju Austriju dovezao osobe koje rade u tom delu Austrije, zarazili su se koronom. Od 34 putnika više od polovine pozitivno je testirano na koronavirus. Ovaj klaster je, u međuvremenu, obuhvatio pet opština i pogođeno je sedam firmi i pet škola.

Protekle godine je često, kako ističu vlasti, dolazilo do problema sa autobusima koji prevoze radnike iz Rumunije i sa Kosova. Nezvanični prevoznici često menjaju svoje rute da bi izbegli policijske kontrole, što otežava sprečavanje unošenja virusa.

Kako je saopšteno, “zaraženi” autobus sa Kosova dovezao je 3. aprila 34 “vikend radnika” u Gornju Austriju. Nakon dolaska oni su se razišli po celoj pokrajini i time izazvali ogroman klaster. Za sada je iz tog aubobus 18 putnika pozitivno testirano, a oni su širili koronu u opštinama Eferding, Griskirhen, Rid, Linc i Linc-okolina.

Pre svega u Ridu se ovaj klaster detaljno posmatra, jer je u toj opštini nedeljna incidencija sa 317,7 jedina iznad 300 u toj pokrajini.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime