pixabay.com

Korona virus kriza povećala je izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Austrije u prvoj polovini ove godine, dok je uvoz umereno porastao.

Izvoz je, u poređenju sa istim periodom prošle godine, porastao za četiri odsto na 6,329 milijardi evra, dok je uvoz porastao za jedan odsto na 6,334 milijardi evra.

Time je Austrija prvi put skoro postigla uravnotežen trgovinski bilans u ovoj oblasti, sa zadovoljstvom konstatovao je šef ” AMA ” Mihael Blas.

Rastu izvoza posebno je doprinela veća potražnja za austrijskim proizvodima u Nemačkoj, pre svega mlečnih proizvoda, voća, brašna, peciva i žitarica.

Istovremeno je došlo do smanjenja izvoza goveđeg mesa u Nemačku, ali je skočio izvoz svinjetine.

Nemačka je sa udelom od 36 odsto u ukupnom poljoprivrednom i prehrambenom izvozu Austrije na samom vrhu liste zemalja.

Takođe, porastao je i izvoz u SAD i Aziju, iako sa niskog nivoa.

Najvažniji izvozni proizvodi su Red Bul, mlečni proizvodi, voće i povrće, mesnati proizvodi, te peciva.

Blas ističe da se zbog ovih brojeva ne treba posebno radovati, jer se ne radi o strukturnom održivom razvoju, već o razvoju izazvanom korona krizom.

Austrijska prehrambena industrija sa 200 preduzeća i 27.000 zaposlenih je, u prvih šest meseci, bila suočena sa velikom potražnjom, pošto su, na početku pandemije, pravili zalihe namirnica, što je nadoknadilo izostanak obrta od astronomije, turizma i hoteljera.

Tako je od 9. do 15. marta zabeležena povećana prodaja gotovih jela za 417,3 odsto, brašna za 377,1 odsto, testenina za 358,4 procenata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here