Youtube/Sila sa Istoka
Ruski brod "Admiral Nahimov"

Kineske i ruske pomorske snage izvele su prvu zajedničku pomorsku patrolu u vodama zapadnog Pacifika od 17. do 23. oktobra, saopštilo je kinesko ministarstvo odbrane. Patrola je održana nakon što su Kina i Rusija završile zajedničku pomorsku vežbu u Japanskom moru.

Kinesko-ruska mornarička formacija u kojoj je bilo deset ratnih brodova i šest nosača helikoptera izvela je zajedničku pomorsku patrolu u Japanskom moru, zapadnom Pacifiku i Istočnom kineskom moru, tokom koje su organizovane vežbe i manevri sa bojevom vatrom.

U saopštenju ruskog Ministarstva odbrane navodi se da su tokom akcija borbeni brodovi preplovili više od 1.700 nautičkih milja.

Tokom misije, zajednička formacija je striktno poštovala međunarodno pravo i nije ulazila u teritorijalne vode drugih zemalja, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

Global tajms navodi da su japanski mediji preuveličavali prolazak zajedničke formacije kroz tesnac Cugaru, ali su kineski vojni stručnjaci primetili da taj tesnac nije teritorijalna voda, a ratni brodovi iz bilo koje zemlje imaju pravo na tranzit, što znači da to pravo imaju i kineski i ruski brodovi i da je to u skladu sa međunarodnim pravom i u granicama standardne pomorske prakse.

Kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je da zajednička pomorska patrola ima za cilj dalji razvoj kinesko-ruskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva koordinacije za novu eru, podizanje sposobnosti zajedničkog delovanja i zajedničko održavanje međunarodne i regionalne strateške stabilnosti.

To je, kako se navodi, deo godišnjeg plana saradnje između dve zemlje i nije namenjeno trećim stranama.

Od 2019. godine vazdušne snage Kine i Rusije sprovode godišnje zajedničke strateške vazdušne patrole nad Istočnim kineskim morem i Japanskim morem. Zajednička pomorska patrola po prvi put je izvedena na osnovama proširene vojne saradnji između dva strateška partnera, rekli su kineski vojni stručnjaci.

Prethodno su se udarne grupe nosača američke mornarice predvođene brodovima “Ronald Reagan” i “Karl Vilson” pridružile razaraču helikoptera klase “hjuga” Japanskih pomorskihi snaga i nosaču aviona Ujedinjenog Kraljevstva “Kraljica Elizabeta” za izvođenje operacija više udarnih grupa u Filipinskom moru, 3. oktobra.

Integrisane operacije na moru okupile su više od 15.000 mornara iz šest zemalja i pokazuju sposobnost američke mornarice da blisko sarađuje sa mrežom saveza i partnerstava u podršci slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika, navedeno je na sajtu Američke mornarice.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime