Vesti
Austrijska policija (Foto: Arhiva)

“Pandemija koronavirusa i mere preduzete u cilju sprečavanja širenja zaraze značajno su smanjili kriminal u Austriji, ali je primećen rast slučajeva porodičnog nasilja”, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

– Kriminal se tokom koronavirus krize drastično promenio. Bilo je značajno manje krivičnih dela krađa, ali zato više porodičnog nasilja i sajber kriminala – objasnio je on.

Direktor Savezne kriminalističke službe BKA Gerhard Lang rekao je da je od 16. marta, kada su uvedene mere kao što je ograničenje slobode kretanja, kriminal u mnogim slučajevima opao za oko 50 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Lang je preneo da je porodično nasilje u porastu, što se primećuje i u drugim periodima kada su građani više kod kuće, poput perioda oko Božića.

Policija, prema njegovim rečima, zbog porodičnog nasilja dnevno izriče oko 30 zabrana pristupa zajedničkom stanu.  Međutim, nakon što su mere popustile, zapažen je rast krađa u prodavnicama i džeparenje, dok provala u stanove gotovo da i nema.

Pošto prodaja droge na ulici nije bila moguća tokom restrikcija, kaže Lang, taj vid kriminala se preselio na darknet.

Tokom krize je zapažen i značajan rast prevara preko interneta, kroz lažne ponude dezinfekcionih sredstava ili zaštitnih maski. BKA, prema njegovim rečima, planira “sajber ofanzivu” kako bi se s tim suočila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here