Tanjug
Ambulante sve punije: Zdravstvo na novom iskušenju

Srbiji preti eksponencijalni rast broja zaraženih korona virusom, što nipošto ne sme da se dozvoli, upozoravaju članovi Kriznog štaba.

Epidemiolog Predrag Kon ukazuje da nema sumnje da će brojevi ove sedmice biti rekordni jer na to upućuju podaci s terena. Prema njegovim rečima, o aktivnosti virusa, koji već nedeljama u kandžama drži zemlje regiona, svedoči podatak iz Beograda da je u jednom danu, kada je bilo 280 pozitivnih, od ukupnog broja testiranih bilo čak 54 odsto zaraženih.

– Porast broja inficiranih se očekuje ove i sledeće nedelje. Nadamo se da ćemo posle toga uspeti da zaravnimo krivu. Povećavaće se i broj pacijenata za hospitalizaciju. To važi za celu Srbiju, a ne samo za Beograd, gde je situacija najteža – ističe Kon.

On smatra da će restrikcije, uprkos naporima da do njih ne dođe, biti neoizbežne jer se ne sme sedeti skrštenih ruku ako se broj zaraženih bude drastično povećavao.

– Virus se najviše prenosi u mestima za zabavu i tu treba najviše da utičemo. Menjaće se zakon jer su sankcije, izgleda, neophodne – zaključuje ovaj epidemiolog, dodajući da škole još uvek nisu rizične i da se u njima virus zbog pridržavanja epidemioloških mera ne širi. Nastava se zbog toga do daljeg neće prekidati, ali će se situacija pratiti u slučaju da dođe do neočekivanih i velikih preokreta. Na tu mogućnost pažnju skreće imunolog Srđa Janković, koji ističe da virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu i da zato mora da se učini sve da se spreče okupljanja kako bi se izbeglo nekontrolisano širenje epidemije.

– Ovaj talas može da traje i nedeljama, a cilj je da odložimo strmi porast epidemije da zdravstveni sistem ne bi bio pod udarom – kaže Janković. Uveren da je eksponencijalni porast broja obolelih realna pretnja, on naglašava da je samodisciplina i dalje najadekvatnije oružje u borbi protiv epidemije.

– Mere koje su na snazi moraju da se sprovode. Najvažnije je sačuvati kontrolu nad tokom epidemije i ograničiti porast broja zaraženih – zaključuje imunolog Dečje klinike u Tiršovoj.

Njegov kolega iz kriznog štaba Branislav Tiodorović veruje da će lekarima u teškom periodu pred njima posao bar donekle biti olakšan posle uvođenja brzih antigenskih testova.

– Ti testovi će nam omogućiti da utvrdimo prisustvo virusa u organizmu za 30 minuta. Toliko vremena je potrebno da se dobiju rezultati, koji su veoma precizni. To je značajno jer će pre razvijanja težeg oblika bolesti biti moguće da se ustanovi da li je neko zaražen. S druge strane, veoma brzo ćemo otkriti i kontakte zaražene osobe. Prednost antigenskih testova u odnosu na PCR testiranja jeste i ta što su oni jeftiniji – napominje Tiodorović, ističući da će antigentskih testova biti u celoj Srbiji i da niko zbog testiranja neće morati da dolazi u Beograd.

Raste broj mrtvih u komšiluku

Posle dana predaha, kad su građani Slovenije, Hrvatske i BiH odahnuli zbog smanjenja broja inficiranih, u tim državama je ponovo došlo do porasta obolevanja. To je naročito izraženo u BiH, gde je, prema poslednjem preseku, registrovano 1.534 novozaraženih i 20 preminulih. u Hrvatskoj je od posledica kovida19 umrlo 18 ljudi. Broj novoinficiranih opet je premašio 1.000 i iznosi 1.413 novozaraženih. Nešto manje ih je u Sloveniji, gde je otkriveno 1.499 novih slučajeva. Epidemija ne jenjava ni u Crnoj Gori i Severenoj Makedoniji. U Crnoj Gori kao najmanjoj zemlji regiona inficirano je još 1.112 osoba, a četiri su preminule. Severna Makedonija u jednom danu imala je 247 pozitivnih na koronu, ali od svega 737 testiranih. Preminulo je 15 ljudi.

Mobilizacija u Hrvatskoj

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš objavio je na Fejsbuku dramatičnu najavu da je naredio opštu mobilizaciju. On je objasnio da se to odnosi na sve zaposlene u zdravstvenom sistemu, ističući da je ovo teško vreme prilika da svaki pojedinac pokaže punu posvećenost pozivu, kao i da na taj način ispunjava svoju patriotsku obavezu. Međutim, pojedini lekari poput pulmologa Saše Sriće tvrde da je Hrvatska zakasnila sa efikasnom reakcijom i da je sada jedino rešenje da se epidemija obuzda policijski čas.