Z. Mirković
Ambasador Rodić s polaznicima seminara prošle godine

Zbog aktuelne epidemiološke situacije i mera austrijske vlade, Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča bio je primoran da otkaže svoj tradicionalni seminar za umetničke rukovodioce. Seminar je trebalo da bude organizovan proteklog vikenda u Beču. Da sada je inače SKC “Stevan Mokranjac” organizovao 10 seminara.

Na 11. seminaru su kao teme najavljene pesme i kostim Zapadne Slavonije, o čemu je bilo planirano predavanje koreografa Slobodanke Seje Rac, kao i igre, pesme i kostim Leskovačke Morave, koje je trebalo da predstavi koreograf Ljubomir – Mile Vujčin.

– Ove godine bilo je najveće interesovanje za učešće u seminaru, od njegovog pokretanja. Imali smo više od 100 prijavljenih polaznika iz cele Evrope. Epidemiološka situacija nije dozvolila ponovni susret ovih mladih ljudi, koji su, pre svega, dobri prijatelji i kojima je seminar u Beču, pored daljeg usavršavanja, omogućavao lepo druženje i ponovno viđanje – rekao je za “Vesti” Saša Božinović, potpredsednik SKC “Stevan Mokranjac”.

Ukazao je da je kod svih postojala izrazita želja da se tri dana u Beču nađu svi na jednom mestu.

– Iskreno se nadamo da ćemo u dogledno vreme, na proleće, seminar moći da održimo, u koliko-toliko normalnim uslovima – rekao je Božinović.

Dosadašnje seminare “Mokranjca” posećivali su umetnički rukovodioci društava ne samo iz Evrope, već su česti gosti bili i folkloraši iz SAD.

Stečeno znanje zatim su prenosili u svoja društva, što je stalno unapređivalo negovanje kulture i tradicije u rasejanju.

Prošle godine seminar u glavnom gradu Austrije okupio više od 60 polaznika koje je tada posetio Nebojš Rodić, ambasador Srbije u Austriji. U oktobru 2019. su se okupili polaznici iz cele Evrope, ali iz Amerike. I prošle kao i nekoliko godina ranije na seminaru su bili članovi KUD Šumadija iz Milvokija. Prošle godine su među polaznicima prvi put bili predstavnici iz Francuske, iz KUD Biseri – Goran Jablanović, Ognjen Marković i Tijana Stanković. Prema njihovim rečima, seminar je za njih bio veliko iskustvo i bili su oduševljeni dočekom, odličnim druženjem, a pre svega ponuđenim znanjem.

Prvi izostanak

Među polaznicima su prošle godine bili i Boris Stojković i Vladimir Mijucić iz Beča kojima je to bio 10. seminar u “Mokranjcu”. Oni su od prvog seminara učestvovali u sticanju znanja u “Mokranjcu”, pa su, kao i seminar, obeležili mali jubilej. Ove godine su i oni uskraćeni za novo druženje.

Čekamo popuštanje mera: Saša Božinović

Obustavljene aktivnosti

Saša Božinović je podsetio je da je SKC “Stevan Mokranjac”, kao i svi drugi klubovi u Austriji, obustavio sve svoje aktivnosti do daljeg, usled epidemioloških mera austrijske vlade. Rekao je da je u klubu iskreno nadaju da će kada mere popuste biti moguć novi početak rada, barem u manjim grupama.