Korupcija i zlostavljanje u misijama UN-a

0

Misije UN-a pod nedovoljno striktnom kontrolom

 

 

U izveštaju koji se odnosi na 2009. godinu, navode se propustii u operacijama u nizu zemalja, ali je najviše pažnje posvećeno Sudanu, Demokratskoj Republici Kongo i Iraku.

"Odstupanje od standardne operativne procedure, loše planiranje i neodgovarajuće vođenje", pominju se u izveštaju kao samo neki od uočenih nedostataka.

 

Što se tiče DR Konga, pokazalo se da ima dokaza da su vojnici jedne zemlje u tamošnjoj misiji MONUC od 22.000 ljudi seksualno eksploatisali i koristili maloletne izbeglice između 2007. i 2009. godine. Nikakvi drugi detalji o tome se u izveštaju ne iznose, niti iz koje zemlje ti vojnici potiču.

U izveštaju se konstatuje da združene mirovne snage UN i Afričke unije u Sudanu, kojih sada ima oko 20.000, nisu bile dovoljno pripremljene za taj rizik.
Od početka 2008. godine poginula su 22 pripadnika UNAMID-a, ali se u izveštaju primećuje izvestan napredak.

UNAMID je takođe kritikovan zbog ugovora o snabdevanju gorivom, koji iznosi preteranih 4,7 miliona dolara, jer nisu izvršene odgovarajuće provere.

Što se tiče Iraka, misija UNAMI, koja je u potpunosti sastavljena od civila, potrošila je tri miliona dolara za instaliranje krovne zaštite za svoje osoblja, i to na osnovu ugovora sastavljenog sa prvim ponuđačem, bez konkursa.

Svi kritičari UN pažljivo prate ovakve izveštaje, naročito SAD, koje daju najviše novca za budžet svetske organizaciije i optužuju UN za rasipanje i korupciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here