Izdavačka kuća Tanesi, najpoznatija po prevodima probranih književnih ostvarenja japanskih pisaca, nedavno je po prvi put na srpskom jeziku objavila horor roman Krug Kođija Suzukija, prema kome je 1998. godine snimljen kultni istoimeni film u režiji Hidea Nakate.

Video kaseta zlokobnog sadržaja i telefonski poziv koji najavljuje smrt onome ko je kasetu pogledao, u poslednjih dvadeset godina postali su kultno mesto žanra strave i užasa, kako u književnosti, tako i na velikom platnu.

Krug Kođija Suzukija pisan je kao detektivski roman sa elementima horora i fanatastike, kroz koji se moderna nauka prepliće sa drevnim legendama i sujeverjima i stvara dvojaku sliku: jedan savremeni, visokotehnološki svet velikih gradova sa jedne strane, i mešavinu krvi, mesa, prljavštine i tame, sa druge. To je prikaz postmodernog Japana koji ne može da utekne duhovima drevne religije. Svet u čijim se senkama skrivaju demoni.

Radnja romana prati novinara Kazajuki Asakavu, koji istražuje bizaran slučaj smrti četvoro tokijskih tinejdžera. Mladi su umrli naprasnom smrću, istovremeno na različitim lokacijama japanske prestonice. Novinar tokom svoje istrage otkriva video kasetu koju su tinejdžeri zajedno gledali nedelju dana pre kobne noći.

Nakon što i sam pogleda jezivi i bizaran sadržaj koji se nalazi na video kaseti, suočiće se sa prokletstvom, koje može da izbegne samo ukoliko izvrši određeni čin, ali deo snimka sa objašnjenjem samog čina je presnimljen reklamama. Da bi rešio slučaj i izbegao zlu kob, novinar se za pomoć obraća svom drugu iz školskih dana Rjuđiju Takajami, ekscentričnom doktoru filozofije koji proučava paranormalne fenomene.

Svojim majstorskim perom, pod kojim i najobičniji predmeti dobijaju patinu jeze, Suzuki čitaoce vodi od jedne do druge grozomorne scene i raspliće niti jedne kompleksne misterije na neočekivan način. Tamo gde nauka nema odgovore, na scenu stupaju stara verovanja, ljudska intuicija i primarni strah.

Knjiga i svetski popularna filmska adaptacija iza koje stoji reditelj Hideo Nakata, razlikuju se u brojnim aspektima. Dok je roman fokusiran pretežno na naučnim i psihološkim osnovama, težište filmske verzije nalazi se na horor elementima. Vodeći lik u filmu je junakinja Reiko Asukava, a lik Rjuiđija Takame preživeo je značajne promene u karakternim osobinama u odnosu na literarni predložak. Međutim, razlika koja može najviše da iznenadi ljubitelje filmske verzije dok budu čitali roman, jeste potpuno odsustvo opisa scene u kojoj Sadako izlazi iz ekrana.

Kođi Suzuki (1957) je napisao više knjiga, među kojima su najpoznatiji romani i zbirka priča iz serijala „Krug“. Prema ovom serijalu snimljeno je dvadesetak filmskih adaptacija, među kojima su i veoma uspešna ostvarenja južnokorejskih, japanskih i američkih sineasta. Takođe, prema istom serijalu urađeno je više kompjuterskih igara i manga stripova.

Suzuki je dobitnik više književnih priznanja, među kojima i prestižne nagrade „Širli Džekson“ 2012. godine za roman Edge (2008). Prema njegovoj priči „Iz dubina tamne vode“ („Honogurai mizu no soko kara“) Hideo Nakata je 2002. godine snimio još jedan popularni horor film Dark Water.

Roman Krug je na srpski jezik prevela japanološkinja Dina Hrecak s kojom smo ranije imali priliku da se upoznamo zahvaljujući zapaženim antologijama kratke naučnofantastične i horor priče Japana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here